Charts.cz/Fórum/Jak devalvace měny ovlivní moje akcie?

Jak devalvace měny ovlivní moje akcie?

Zajímalo by mě, jak devalvace měny může ovlivnit hodnotu mých akcií. Když slyším o devalvaci, mám pocit, že to má nějaký vliv na trh a na to, jak lidé investují, ale nejsem si jistý, co to vlastně znamená pro moje portfolio. Mám několik akcií ve firmách, které obchodují mezinárodně, takže se bojím, že by to mohlo mít zásadní dopad. Jak se devalvace měny promítá do výnosů a cen akcií? Ovlivňuje to nějakým způsobem i dividendy, které dostávám? A co se stane, když se měna země, ve které investuji, oslabí? Je lepší mít akcie v jiných měnách nebo investovat do podílových fondů? Chtěl bych také vědět, zda se dá nějakým způsobem na této situaci profitovat nebo jestli je lepší zůstat stranou. Pokud máte nějaké zkušenosti nebo rady ohledně toho, jak se chovat v době devalvace měny a co sledovat na trhu, budu moc vděčný za vaše názory.

146 slov
1.5 minut čtení
1. 12. 2024
Ivana Hrubá
Ivana Hrubá

Devalvace měny může mít dost velký dopad na akcie, zvlášť pokud investuješ do firem, co obchodují globálně. Když měna oslabí, tak se zboží a služby ze země stávají levnějšími pro zahraniční kupce, což může zvýšit tržby exportérů. Na druhou stranu, pokud máš akcie firem, které dováží, tak ty můžou mít problémy, protože budou platit víc za suroviny.

Dividendy by se mohly taky promítnout do tvých příjmů. Pokud firma platí dividendy v cizí měně a ta měna oslabí, dostaneš míň v přepočtu na svou domácí měnu. A naopak, pokud vlastníš akcie firem v jiných měnách, ty by mohly z růstu jejich měny profitovat.

Co se týče podílových fondů, tak to může být fajn volba, protože fondy často diversifikují riziko. Ale zase záleží na konkrétním fondu a jeho zaměření.

Pokud chceš profitovat, můžeš zvažovat investice do sektorů jako jsou exportéři nebo komodity. Na druhou stranu je dobrý mít oči otevřené a sledovat trh, protože devalvace může přinést volatilitu a ne vždycky je dobrý čas na investice. Takže se hodně spolehni na vlastní analýzu a možná i poradu s odborníkem.

176 slov
1.8 minut čtení
14. 1. 2025
Jakub Černý
Jakub Černý

Když dojde k devalvaci měny, může to mít dost zásadní dopad na tvé akcie, obzvlášť pokud máš investice ve firmách, co obchodují globálně. Devalvace zpravidla znamená, že domácí měna oslabuje vůči jiným měnám, což může zvýšit náklady na dovoz a snížit hodnotu vývozu. Firmy, které nakupují suroviny v cizích měnách, si mohou připlatit a to může snížit jejich zisky. Na druhou stranu firmy, co exportují, můžou mít prospěch, protože jejich zboží bude levnější pro zahraniční kupce.

Co se týče dividend, pokud firma vyplácí dividendy v cizí měně, můžeš vidět pokles jejich hodnoty při převodu zpět do domácí měny. Takže jo, devalvace měny umí ovlivnit i tohle.

Ohledně investic – jestli máš akcie v jiných měnách, tak to může být dobrý hedge proti oslabení domácí měny. Podílové fondy můžou být taky fajn, zvlášť když jsou diverzifikované a investují do různých měn a trhů.

Pokud se chceš na devalvaci profinovat, můžeš zvažovat nákup akcií firem, které by mohly těžit ze slabší domácí měny nebo se podívat na komodity jako zlato. Ale je to vždycky o riziku – je potřeba mít na paměti, že trhy jsou nevyzpytatelné a není to žádná záruka. Sleduj ekonomické zprávy a případné změny v politice centrálních bank, to ti může hodně napovědět.

202 slov
2 minut čtení
24. 1. 2025
Natálie Hlaváčová
Natálie Hlaváčová