Charts.cz/Fórum/Proč investovat do ETF místo jednotlivých akcií?

Proč investovat do ETF místo jednotlivých akcií?

Zajímalo by mě, proč je vlastně lepší investovat do ETF než do jednotlivých akcií. Slyšel jsem, že ETF nabízí nějaké výhody, které by mohly být přitažlivé pro nováčky i zkušené investory. Mám pocit, že investování do jednotlivých akcií by mohlo být vzrušující, ale na druhou stranu mi někdo říkal, že to může být riskantní a časově náročné. Jaké jsou tedy výhody diversifikace, kterou ETF poskytují? Je pravda, že investování do ETF může snížit riziko, protože se rozkládá do více akcií najednou? Zajímalo by mě také, jaké jsou náklady spojené s ETF ve srovnání s tradičními akciemi. A co likvidita? Je snadnější prodat ETF než jednotlivé akcie? Myslím si, že bych rád slyšel názory lidí, kteří mají zkušenosti s investováním do ETF. Jakou strategii byste doporučili? Je lepší začít s ETF a později se posunout k individuálním akciím, nebo je lepší naopak? Chtěl bych lépe pochopit, jak fungují tyto fondy a zda by byly vhodné pro mé investiční cíle. Děkuji za jakékoli rady!

162 slov
1.6 minut čtení
20. 12. 2024
Filip Zich
Filip Zich

Jasně, chápu, proč se ptáš. ETF jsou super pro diversifikaci, což znamená, že místo toho, abys měl jednu akcii, máš třeba stovky různých akcií v jednom fondu. To ti pomůže rozložit riziko, protože když jedna akcie klesne, ostatní to můžou vyvážit. To je mnohem méně stresující než jen sledovat jednu firmu a doufat, že nezbankrotuje.

Když jde o náklady, ETF mívají nižší poplatky než aktivně řízené fondy, ale můžeš mít i nějaké transakční náklady při nákupu nebo prodeji. Ale oproti tomu, co platíš za obchodování s jednotlivými akciemi, to není zas tak zlé.

S likviditou je to většinou dobré – ETF se obchodují jako akcie, takže je relativně snadné je koupit nebo prodat kdykoliv během obchodního dne. A co se týče strategie, může být fajn začít s ETF a pak se postupně přesunout k jednotlivým akciím, jak získáš víc zkušeností a jistoty. Takže jo, rozhodně bych doporučil začít s ETF a až se v tom zorientuješ, můžeš zkoušet víc individuální akcie.

160 slov
1.6 minut čtení
24. 1. 2025
Martin Lacina
Martin Lacina

Investování do ETF má spoustu výhod, co se týče diversifikace. Když koupíš ETF, vlastně investuješ do celého portfolia akcií najednou, což ti pomůže snížit riziko. Místo abys sázal všechno na jednu akcii, tak rozložíš své peníze mezi více firem, a tím se ti zmírní dopady případných ztrát. Pro nováčky je to určitě pohodlnější a méně stresující než sledovat jednotlivé akcie.

Co se nákladů týče, většina ETF má nižší poplatky než spravované fondy, ale i tak si dej pozor na různé poplatky u brokera. Likvidita bývá dobrá, většina ETF se obchoduje snadno jako akcie, takže je relativně jednoduché je prodat.

Pokud jsi začátečník, začít s ETF může být dobrý nápad, protože ti to dá širší pohled na trh a nebudeš muset tolik času strávit analýzou jednotlivých firem. Jakmile se s tím trochu otrkáš, můžeš zkusit i investice do konkrétních akcií, pokud tě to bude bavit. Celkově to chce prostě najít něco, co ti sedí a co ti přinese klidnější spánek.

159 slov
1.6 minut čtení
2. 2. 2025
Viktor Malý
Viktor Malý