Jak se rozhodnout mezi akciemi a ETF?
Přemýšlím o investování, ale nejsem si jistý, jaké faktory bych měl vzít v úvahu při výběru mezi akciemi a ETF. Mám pocit, že obě možnosti mají své plusy a mínusy, ale nevím přesně, co všechno zvážit. Například, jak důležitá je diverzifikace? A co likvidita? Je pravda, že ETF nabízí větší rozložení rizika než jednotlivé akcie? Co když chci investovat do konkrétní společnosti – má smysl jít jen do akcií, nebo by bylo lepší mít i nějaké ETF v portfoliu? Jak moc by měl hrát roli můj investiční horizont? Je lepší investovat dlouhodobě do akcií nebo zvolit ETF s nižšími náklady na správu pro krátkodobější investice? Co se týče danění výnosů, jsou nějaké zásadní rozdíly mezi ziskem z akcií a výnosy z ETF? A co poplatky, které se mohou lišit podle toho, co si vyberu? Existují nějaké specifické faktory nebo strategie, které by mi mohly pomoci při rozhodování mezi těmito dvěma možnostmi? Rád bych také věděl, zda jsou nějaké určité trhy nebo sektory, kde byste doporučili investování do akcií spíše než do ETF. Jak se vlastně na tyto typy investic díváte vy sami a co vás osobně motivuje k volbě jednoho před druhým?