Charts.cz/Fórum/Jak fungují umělecké NFT a proč jsou tolik populární?

Jak fungují umělecké NFT a proč jsou tolik populární?

Zajímalo by mě, jak vlastně fungují umělecké NFT? Slyšel jsem o nich dost, ale pořád mi není jasné, co to přesně je. Jak se liší od běžných digitálních obrazů nebo jiných uměleckých děl, které můžeme najít na internetu? Jak probíhá jejich koupě a prodej? A co je to ta technologie blockchain, o které se tolik mluví v souvislosti s těmito NFT? Dále by mě zajímalo, proč jsou umělecké NFT tak populární? Je to jenom nějaký trend, nebo mají skutečnou hodnotu? Jaké umělce si lidé kupují a co rozhoduje o ceně těchto digitálních děl? Můžete mi prosím přiblížit, jestli za tím vším stojí investiční příležitosti nebo je to víc o sběratelství a osobním vyjádření? A co třeba budoucnost NFT na trhu s uměním, máme očekávat nějaké změny, nebo je to už teď stabilní segment trhu? Jak se vlastně určuje, co je kvalitní NFT a co ne? Chtěl bych mít lepší přehled o tomhle fenoménu, protože mám pocit, že se kolem toho točí hodně peněz a zajímavých příležitostí.

166 slov
1.7 minut čtení
22. 2. 2023
Oldřich Kalous
Oldřich Kalous

Umělecké NFT (non-fungible tokens) fungují na technologii blockchain, což je vlastně decentralizovaná databáze, která uchovává informace o vlastnictví digitálních děl. Na rozdíl od běžných digitálních obrázků, které můžeš kopírovat a sdílet, NFT představuje jedinečný certifikát vlastnictví. Když si koupíš NFT, kupuješ v podstatě "originál" toho díla, i když ho můžeš vidět i zdarma na internetu. Koupě probíhá většinou na platformách jako OpenSea nebo Rarible, kde si vytvoříš peněženku a nakupuješ kryptoměnou.

Popularita NFT vychází z kombinace sběratelství a investic. Mnoho lidí je oslovilo to, že mohou vlastnit něco unikátního a třeba i cenného. Ceny těchto děl se určují podle poptávky, autora nebo historického kontextu. Někteří umělci se stali celebritami a jejich práce se prodává za miliony.

Co se budoucnosti týče, trh s uměním prostřednictvím NFT určitě prochází proměnou; někteří tvrdí, že je to jen bublina, jiní vidí potenciál pro solidní sektor v umění. Kvalitní NFT se poznají podle renomé umělce, originálního konceptu nebo komunity kolem díla. Takže jo, je to mix investičních příležitostí a osobního vyjádření.

165 slov
1.7 minut čtení
28. 7. 2024
Vojtěch Hampl
Vojtěch Hampl

Umělecké NFT, nebo non-fungible tokens, jsou vlastně digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví nějakého digitálního díla, jako je obrázek, video nebo hudba. Na rozdíl od běžných digitálních obrazů, které můžeš kopírovat a sdílet nekonečně, NFT máš jen ty a je to zapsáno na blockchainu. Ten blockchain funguje jako veřejná kniha, kde jsou všechny transakce zaznamenány a nikdo je nemůže změnit. Takže když koupíš NFT, je to jako bys měl originál něčeho, i když to můžeš vidět na internetu zdarma.

Co se týče koupě a prodeje, většinou to probíhá přes různé platformy jako OpenSea nebo Rarible, kde si můžeš vytvořit účet a začít obchodovat. Popularita NFT roste hlavně kvůli tomu, že lidé chtějí mít něco unikátního a vzácného. Mnozí to vidí jako investiční příležitost – ceny některých NFT raketově vzrostly, takže ty jsi v podstatě i sběratel, ale taky investor.

Pokud jde o umělce, lidé často nakupují známé jména nebo nováčky, kteří mají potenciál. Cena se určuje podle poptávky, kvality díla a reputace autora. Budoucnost NFT v umění je dost nejistá; někteří říkají, že to bude stabilní trh, jiní varují před bublinou.

Kvalitní NFT se pozná podle uměleckého vyjádření a jak moc rezonuje s publikem. Takže tohle všechno dohromady dává smysl k tomu fenoménu kolem NFT a penězům, které se v tom točí.

208 slov
2.1 minut čtení
24. 10. 2024
Zdeněk Staněk
Zdeněk Staněk