Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, jestli mám dobré portfolio? Jak ho hodnotit?

Jak zjistit, jestli mám dobré portfolio? Jak ho hodnotit?

Když se zamyslím nad tím, jestli mám dobré investiční portfolio, přemýšlím o spoustě věcí. Jak vlastně zjistím, co znamená "dobré"? Mám se dívat na výnosy za poslední rok, nebo je důležitější dlouhodobý výkon? A co když jsem investoval do různých kryptoměn a NFT? Jak to všechno srovnat s akciemi a nemovitostmi? Je důležité mít v portfoliu různé typy aktiv, aby bylo vyvážené, nebo stačí mít jen několik silných investic? Zajímalo by mě také, jak hodnotit riziko. Jak moc bych měl brát v úvahu volatilitu jednotlivých aktiv? Měla by být moje strategie více zaměřena na růst nebo na ochranu kapitálu? A jak často bych měl portfolio přehodnocovat? Je rozumné dělat to každý měsíc, nebo stačí jednou za čtvrtletí? Co když zjistím, že některé investice nefungují podle očekávání - mám je prodat, nebo je držet a čekat na lepší časy? A co vlastně znamená diverzifikace v dnešní době, když trhy tak rychle mění? Pokud máte nějaké tipy na to, jak efektivně hodnotit portfolio a zlepšovat jeho složení, budu vděčný za každou radu.

170 slov
1.7 minut čtení
15. 7. 2024
Simona Šrámková
Simona Šrámková

Hodnocení portfolia je fakt složitý. Tak nejprve, koukat jen na roční výnosy není dost. Dlouhodobý výkon ti víc napoví, protože trhy lítají a můžeš mít rok nahoru, pak zas dolů. Když máš směs různých aktiv jako akcie, krypta a nemovitosti, je dobrý mít to vyvážený. Diverzifikace pomáhá snižovat riziko, takže se nefixuj jen na pár strong investic.

Riziko bys měl brát v potaz - jo, volatility hrajou roli. Pokud jsi spíš konzervativní, tak bych se zaměřil na ochranu kapitálu. Co se týče přehodnocování portfolia, čtvrtletně by mohlo stačit, ale je dobrý to sledovat pravidelně. Když zjistíš, že něco nefunguje, zvaž prodej nebo aspoň zmenšení pozice.

Diverzifikace teďka v době rychlých změn není jednoduchá, ale snaž se mít kombinaci různých sektorů a typů aktiv. Teda nezapomínej, že trhy se mění rychle, takže je důležitý být flexibilní a přizpůsobit se.

136 slov
1.4 minut čtení
8. 11. 2024
Jaroslav Vávra
Jaroslav Vávra

Dobrý portfolio poznáš podle několika věcí. Nejdřív se podívej na celkový výnos, ale fakt na dlouhý horizont, třeba 3-5 let. Jestli máš mix aktiv jako akcie, nemovitosti a možná i ty kryptoměny, tak to můžeš brát jako základ dobré diverzifikace. Riziko se hodnotí hlavně podle volatility – čím víc skáče cena, tím víc nervozity to může způsobit.

Mysli na to, co chceš dosáhnout – jestli spíš růst nebo ochranu kapitálu. A jak často? Každý měsíc je asi moc, zkús třeba jednou za kvartál. Když něco nefunguje, nepanikař a zvažuj, jestli to máš držet nebo prodat. Diverzifikace dneska znamená mít víc typů investic a ne všechno v jednom košíku, ale i tak sleduj trh a adaptuj se.

Hlavně si nastav jasný cíle a pravidelně vyhodnocuj, jestli ti portfolio splňuje očekávání. Drž si přehled o tom, jak jednotlivé investice fungujou a neboj se dělat změny.

143 slov
1.4 minut čtení
17. 10. 2024
David Tomeš
David Tomeš