Charts.cz/Fórum/Co bych měl vědět o prověřování nájemníků?

Co bych měl vědět o prověřování nájemníků?

Přemýšlím o tom, že bych začal investovat do nemovitostí a jednou z nejdůležitějších věcí, co musím udělat, je prověřování nájemníků. Jaké vlastně mám mít informace nebo postupy, které mi pomohou zjistit, jestli je nájemník spolehlivý? Zajímalo by mě, na co všechno se zaměřit během prověřování. Mám se dívat na jejich kreditní historii, příjmy nebo něco jiného? Jaké doklady by měl nájemník předložit a co je pro mě jako pronajímatele důležité vědět? Je dobré se ptát na předchozí pronájmy a reference, nebo je to spíš ztráta času? A co když nájemník odmítne poskytnout některé informace, jak se s tím vyrovnat? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké aplikace nebo webové stránky, které by mi mohly usnadnit tento proces. Co když zjistím nějaké negativní informace? Jaký je nejlepší způsob, jak se rozhodnout, jestli ho přijmout nebo odmítnout? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady ohledně prověřování nájemníků, aby se mi podařilo vybrat ty správné.

152 slov
1.5 minut čtení
24. 5. 2024
Ivana Vlková
Ivana Vlková

Prověřování nájemníků je fakt důležitý krok, pokud chceš mít klid na duši. Hlavně se zaměř na pár klíčových věcí. Začni s kreditní historií – to ti dá dobrý přehled o jejich finančním chování. Zjisti, jestli mají stabilní příjem, ideálně by měli mít příjem minimálně třikrát vyšší než nájem.

Co se dokladů týče, ať ti dají výpis z banky, potvrzení o příjmu a osobní doklady. Předchozí pronájmy a reference jsou super, neváhej se ptát, to ti může hodně napovědět. Pokud někdo odmítne poskytnout info, buď opatrný – může to znamenat problém.

Existují aplikace a weby, které ti ulehčí práci – třeba platformy na prověřování nájemníků nebo služby realitních kanceláří. Když najdeš nějaké negativní info, zvaž to v kontextu – třeba si vyslechni jejich vysvětlení. Nakonec dej na svůj pocit; pokud máš pochybnosti, radši hledej dál. Drž se těchto základních kroků a budeš mít větší šanci na spolehlivé nájemníky.

147 slov
1.5 minut čtení
30. 10. 2024
Richard Žemlička
Richard Žemlička

Jasně, prověřování nájemníků je fakt klíčový. Nejdřív bys měl zjistit jejich finanční situaci – požádej je o potvrzení příjmů, jako jsou výplatní pásky nebo daňová přiznání. To ti dá představu, jestli si vůbec mohou dovolit platit nájem. Určitě zkontroluj i jejich kreditní historii, to může odhalit, jestli mají nějaké problémy s placením v minulosti.

Pak se ptej na předchozí pronájmy a reference od bývalých pronajímatelů. Když ti někdo řekne, že byl bez problémů a platil včas, je to dobré znamení.

Pokud nájemník nechce poskytnout některé informace nebo třeba se mu nezdá kontrola kreditky, tak buď opatrný. Můžeš mu říct, že tohle je standardní proces a bez těch informací nemůžeš pokračovat.

Existují různé aplikace a weby, kde si můžeš ověřit nájemníky, dokonce i na sociálních sítích můžeš zběžně zjistit něco o jejich chování. Když najdeš nějaké negativní informace, zkus zjistit kontext – jestli šlo třeba o jednorázový problém nebo pravidelný zmatek. Pak se rozhodni – jestli ti to riziko za to stojí.

Hlavně buď důsledný a nedělej unáhlené rozhodnutí. Dobře prověřený nájemník ti ušetří spoustu nervů a peněz.

177 slov
1.8 minut čtení
21. 1. 2025
Bohuslav Jiránek
Bohuslav Jiránek