Charts.cz/Fórum/Jak najít spolehlivého nájemníka pro svůj byt?

Jak najít spolehlivého nájemníka pro svůj byt?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně pronájmu bytu. Mám byt, který chci pronajmout, ale bojím se najít toho pravého nájemníka. Mám nějaké zkušenosti, ale většinou jsem měl smíšené výsledky. Jakým způsobem bych mohl zajistit, že si vyberu spolehlivého nájemníka? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké osvědčené metody nebo postupy při výběru. Třeba jak poznat, že je někdo důvěryhodný a že mi nebude dělat problémy s placením nájmu nebo s údržbou bytu. Je dobré požadovat reference od předchozích pronajímatelů? A co třeba prověřování nájemníků prostřednictvím registrů dlužníků? Jaké další faktory bych měl zvážit? Taktéž by mě zajímal názor na to, jestli je lepší pronajímat byt přímo nebo přes realitku a jaký je v tom rozdíl, pokud jde o výběr nájemníka. Rád bych slyšel vaše názory a tipy, abych se vyhnul případným problémům a měl klid na duši.

136 slov
1.4 minut čtení
15. 11. 2022
Ludmila Volfová
Ludmila Volfová

Takže, co se týče hledání spolehlivého nájemníka, pár tipů by se hodilo. Určitě je dobrý nápad žádat o reference od předchozích pronajímatelů, to ti dá aspoň nějakou představu o tom, jaký ten člověk je. Můžeš se taky podívat do registrů dlužníků, pokud to máš možnost. Je to takový zadní vrátka, co se týče placení.

Další věc je, že si klidně udělej pohovor – zjisti, co dělá, jestli má stabilní práci a kolik toho vydělává. Pokud se ti někdo zdá podezřelej, radši to neber.

A k tomu pronájmu přes realitku nebo přímo – realitka ti ušetří čas a zařídí spoustu věcí za tebe, ale zase si vezmou provizi. Když pronajímáš sám, můžeš mít víc kontroly nad výběrem nájemníka, ale musíš všechno obstarat sám.

Smlouvu si vždycky dej co nejvíc do detailu, ať víš na čem jsi. Když pak budeš mít problém, budeš mít něco v ruce. Držím palce!

146 slov
1.5 minut čtení
7. 9. 2024
Jindřich Němec
Jindřich Němec

Při hledání spolehlivého nájemníka bych doporučil několik věcí. Rozhodně si dej žádat reference od předchozích pronajímatelů, to ti může hodně napovědět. Dobrý nájemník by měl mít pozitivní zkušenosti s placením a údržbou. Prověřování přes registry dlužníků je taky dobrý nápad, aspoň budeš vědět, jestli má nějaké finanční problémy. Při osobním setkání si všímej, jak se chová, to ti mnohdy napoví víc než papíry. A co se týká realitky, tam máš většinou větší jistotu, ale musíš počítat s provizí. Na druhou stranu, pronájem přímo může být rychlejší a levnější. Takže se zamysli nad tím, co pro tebe znamená spolehlivost a jaký způsob by ti lépe vyhovoval.

105 slov
1.1 minut čtení
27. 11. 2023
Radka Svobodová
Radka Svobodová