Charts.cz/Fórum/Jak moc reinvestování dividend ovlivňuje růst portfolia?

Jak moc reinvestování dividend ovlivňuje růst portfolia?

Zdravím všechny investory! Rád bych se zeptal na jednu věc, která mi leží v hlavě. Jak moc vlastně to reinvestování dividend může ovlivnit růst našeho investičního portfolia? Slyšel jsem, že když se dividendy nevyplácejí jako hotovost, ale reinvestují zpět do akcií nebo ETF, tak to může mít obrovský vliv na celkovou návratnost. Ale upřímně řečeno, pořád mi není úplně jasné, jak velký je ten dopad. Je to jenom nějaký teoretický koncept, nebo to má reálné výsledky? Zajímalo by mě, jestli máte nějaké konkrétní příklady nebo zkušenosti, které by ilustrovaly, jak moc může reinvestování dividend zrychlit růst portfolia. A co třeba dlouhodobý horizont? Je lepší reinvestovat teď a sklízet plody později, nebo je vhodné si občas ty dividendy vyplatit a užít si je? Jak se na to díváte vy? Každý názor a zkušenost se počítá!

134 slov
1.3 minut čtení
18. 10. 2022
Daniel Hloušek
Daniel Hloušek

Reinvestování dividend má fakt velký vliv na růst portfolia, to už je ověřený. Když si vezmeš třeba složené úročení, tak čím dýl ty dividendy reinvestuješ, tím víc akcií nebo ETF nabereš, což ti pak generuje další dividendy. Takže místo aby ses spokojil s vyplacenou hotovostí, ty vlastně vytváříš sněhovou kouli, která roste sama.

Mám kamaráda, co investuje do dividendových akcií už asi 10 let a nedávno mi ukazoval, jak mu to raketově narostlo. Kdyby si bral ty dividendy na ruku, tak by měl o dost míň než teď. Zkus si taky spočítat, co bys měl za 20 let, kdyby sis reinvestoval třeba 3-4% ročně. To číslo roste dost rychle.

Pokud jde o ten dlouhodobý horizont, je jasný, že při reinvestování se ti to vyplatí víc. Záleží samozřejmě na tom, co chceš dělat s těma dividendama. Když si je vybereš a utratíš, tak ti to možná udělá radost teď, ale v budoucnu to může znamenat méně peněz na investice. Takže pokud máš v plánu na delší dobu investovat, reinvestování se fakt vyplatí.

171 slov
1.7 minut čtení
10. 8. 2023
Petr Vondra
Petr Vondra

Reinvestování dividend fakt dělá velký rozdíl v růstu portfolia. Když si vezmeš, že ty dividendy, co dostáváš, reinvestuješ do dalších akcií, tak to funguje jako složené úročení. Čím déle to necháš pracovat, tím víc ti to naroste. Třeba můžeš mít akcii s 3% dividendou a když to několikrát za rok reinvestuješ, tak za 10-20 let můžeš mít mnohem víc než jen to, co jsi původně investoval. Mnoho investorů na to zapomíná a raději si ty dividendy vyplácí jako cash, ale je to škoda. Z dlouhodobého hlediska je určitě lepší reinvestovat. Jasně, občas je fajn si dopřát, ale pokud chceš maximalizovat růst, tak tvoje rozhodnutí držet se reinvestování se určitě vyplatí. Některé studie ukazují, že portfolia s reinvestovanými dividendami mají o desítky procent vyšší výnosy než ty, co vyplácí dividendy hotově. Takže pokud to plánuješ na delší dobu, určitě doporučuji jít do toho s reinvestováním.

144 slov
1.4 minut čtení
24. 4. 2024
Elena Janoušková
Elena Janoušková