Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší začít reinvestovat dividendy?

Kdy je nejlepší začít reinvestovat dividendy?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně ten správný čas začít s reinvestováním dividend. Říká se, že pasivní příjem z dividend může být skvělou strategií pro budování bohatství, ale já jsem trochu zmatený ohledně načasování. Mám na mysli to, jestli je lepší začít s reinvestováním hned, jakmile dostanu první dividendy, nebo bych měl počkat na určitou částku, aby to mělo smysl? Co třeba situace, kdy mám nějaké finanční závazky nebo chci použít část peněz na něco jiného? Je rozumné reinvestovat ihned, nebo bych měl zvážit i jiné faktory, jako jsou tržní podmínky nebo moje osobní finanční cíle? Jaký má vliv na celkovou návratnost investice délka doby, po kterou plánuju reinvestovat? A co když se rozhodnu v budoucnu prodat akcie – má to nějaký vliv na strategii reinvestování? Budu rád za jakýkoliv názor nebo zkušenosti ostatních, protože tyhle otázky mě opravdu trápí a chtěl bych se ujistit, že dělám správné rozhodnutí.

149 slov
1.5 minut čtení
22. 8. 2024
Milan Holub
Milan Holub

Reinvestování dividend je fakt důležitý, ale někdy se to může zdát trochu matoucí. Nejdřív bych řekl, že nejlepší je začít co nejdřív, jakmile dostaneš první dividendy. Čím dřív reinvestuješ, tím víc ti to může přinést, protože úročíš úroky, prostě snowball efekt. Ale na druhou stranu, když máš nějaké závazky nebo plánuješ něco většího, možná by bylo rozumnější nechat si část peněz k dispozici.

Co se týče tržních podmínek, pokud se ti zdá, že trh je v špatné kondici nebo že akcie, které vlastníš, nejsou vhodné pro další investice, tak bych to taky zvážil. Ale obecně platí, že dlouhodobé reinvestování ti přinese lepší návratnost než čekání na ideální situaci. A pokud se někdy rozhodneš prodat akcie, tak už je to na tobě – můžeš mít zisk z reinvestovaných dividend a zároveň získat i kapitálový zisk.

Nejlepší je mít jasno v osobních cílech a nechat se řídit tím. Takže klidně začni reinvestovat hned, ale zároveň buď opatrný s tím, kolik peněz si necháváš na jiné věci.

162 slov
1.6 minut čtení
8. 2. 2025
Jindřich Kysela
Jindřich Kysela

No, to je dost dobrá otázka. Osobně bych začal reinvestovat dividendy co nejdřív. Tím, že začneš reinvestovat hned, využiješ složeného úročení, což je jako mít sněhovou kouli, která se pořád zvětšuje. Samozřejmě, pokud máš nějaké urgentní finanční závazky nebo plánuješ peníze použít na něco důležitého, tak to asi smysl nedává. Ale jakmile se dostaneš do stabilní situace, tak reinvestování může být fakt výhodné – čím dřív začneš, tím víc akcií si nakoupíš a tím větší bude ten pasivní příjem v budoucnu. Co se týče tržních podmínek, ty se mění pořád a snažit se načasovat trh je blbost. Měj prostě dlouhodobý plán a snaž se držet pravidelného reinvestování. A když se rozhodneš prodat akcie později, tak z toho taky můžeš mít slušný profit. Takže celkově – začni co nejdřív a zvažuj i svoje osobní finance. Dlouhodobě to určitě víc uvidíš na růstu tvého portfolia.

143 slov
1.4 minut čtení
1. 2. 2025
Milan Konečný
Milan Konečný