Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do ETF, pokud jsem úplný začátečník?

Jak začít investovat do ETF, pokud jsem úplný začátečník?

Zdravím vás všechny, chtěla bych se zeptat, jak bych měla začít s investováním do ETF, protože jsem v tom úplně nová a nemám žádné zkušenosti. Nedávno jsem slyšela, že investování do ETF je skvělý způsob, jak diverzifikovat své investice a zároveň minimalizovat riziko. Jenže netuším, kde začít. Jaké kroky bych měla podniknout, abych se do toho mohla pustit? Měla bych si nejdřív udělat nějaké školení o investování nebo je lepší rovnou otevřít účet u brokera? Potřebuju alespoň nějaké základní znalosti o tom, jak ETF fungují a jak vybrat ty správné pro mě. A co se týče poplatků – na co si mám dávat pozor? Vím, že existují různé platformy a ne všechny nabízejí stejné podmínky. Jak si vybrat tu nejlepší pro začátečníka? A co když se mi nebude dařit nebo budu mít pocit, že jsem udělala špatná rozhodnutí? Děkuji za všechny rady a tipy, které byste mi mohli poskytnout. Očekávám, že to bude složitý proces, tak abych byla na všechno psychicky připravená.

162 slov
1.6 minut čtení
25. 11. 2024
Jarmila Machačová
Jarmila Machačová

Pokud chceš začít investovat do ETF, tak hlavně nezapomeň, že je dobrý mít alespoň základní znalosti o tom, jak trhy fungují a co ETF vlastně jsou. Můžeš si přečíst pár článků nebo se podívat na videa na YouTube. Taky by bylo fajn, kdybys se seznámila s pojmy jako diverzifikace, náklady nebo volatilita.

Co se týče brokera, tak si vyber nějakého s nízkými poplatky a dobrou reputací. Porovnej různé platformy, některé mají bezpoplatkové ETF, což je super pro začátečníky. Registrace u brokera bývá jednoduchá a většinou online.

Jakmile máš účet, můžeš začít zkoumat různé ETF. Koukni po těch, co sledují široké indexy jako S&P 500 nebo MSCI World, to ti dá dobrou diverzifikaci hned na začátku.

A nezapomínej, že investování je maraton, ne sprint. Občas se ti bude zdát, že děláš špatná rozhodnutí - to k tomu patří. Důležité je mít plán a držet se ho i v těžších časech.

147 slov
1.5 minut čtení
15. 12. 2024
Petra Machačová
Petra Machačová

Jasně, investování do ETF může být fajn cesta, jak začít. Prvně si zjisti, co vlastně ETF jsou – jsou to jako koše akcií nebo jiných aktiv, což ti pomůže rozložit riziko. Zkus si přečíst pár článků nebo sledovat videa na YouTube, aby sis udělala představu o základních pojmech. Když budeš mít aspoň trochu přehled, otevři si účet u nějakého brokera. Dneska je hodně online platforem, tak vybírej podle poplatků a uživatelské přívětivosti – třeba Degiro nebo Fio mohou být dobré pro začátečníky.

Co se týče poplatků, dej si pozor na ty spojené s obchodováním a správcovské poplatky ETF. Někdy se to může vymknout kontrole. Když začneš, investuj radši menší částky a pravidelně – měsíčně třeba – abys neměla nervy z kolísání trhů. Pokud se ti dařit nebude nebo nebudeš vidět pokrok, nezoufej! To k tomu patří a většina lidí má občas pochybnosti. Důležité je mít plán a nevystrašit se hned po prvních propadech trhu. Drž se dlouhodobě a uvidíš výsledky.

159 slov
1.6 minut čtení
18. 1. 2025
Elena Řezníková
Elena Řezníková