Jak se liší ETF od klasických podílových fondů?
Zajímalo by mě, jaký je vlastně rozdíl mezi ETF a klasickými podílovými fondy. Vím, že obě možnosti jsou nějakým způsobem investice a pomáhají lidem rozložit riziko, ale zdá se mi, že to funguje trochu jinak. Slyšel jsem, že ETF jsou jakési obchodovatelné na burze a možná mají nižší poplatky? To je asi důležité, protože čím méně platím na poplatcích, tím víc mi zůstane na účtu. Ale co třeba likvidita? Je pravda, že ETF mohu prodat kdykoliv během obchodního dne a podílové fondy jenom jednou za den? Jak to vlastně funguje s tím spravováním těchto fondů? Myslím, že u podílových fondů to dělají nějaké firmy, ale u ETF to prý může být jinak. A co daně? Mám pocit, že při prodeji ETF to může být výhodnější než u tradičních podílových fondů. Jak se to má s dividendami? Jsou tam nějaké rozdíly v tom, jak se vyplácí? Určitě by bylo fajn vědět, co je pro mě jako investora lepší volba, pokud chci začít investovat a mám omezený rozpočet. Takže shrnuto: jaké jsou hlavní rozdíly mezi těmito dvěma typy investic?