Charts.cz/Fórum/Jak se liší ETF od klasických podílových fondů?

Jak se liší ETF od klasických podílových fondů?

Zajímalo by mě, jaký je vlastně rozdíl mezi ETF a klasickými podílovými fondy. Vím, že obě možnosti jsou nějakým způsobem investice a pomáhají lidem rozložit riziko, ale zdá se mi, že to funguje trochu jinak. Slyšel jsem, že ETF jsou jakési obchodovatelné na burze a možná mají nižší poplatky? To je asi důležité, protože čím méně platím na poplatcích, tím víc mi zůstane na účtu. Ale co třeba likvidita? Je pravda, že ETF mohu prodat kdykoliv během obchodního dne a podílové fondy jenom jednou za den? Jak to vlastně funguje s tím spravováním těchto fondů? Myslím, že u podílových fondů to dělají nějaké firmy, ale u ETF to prý může být jinak. A co daně? Mám pocit, že při prodeji ETF to může být výhodnější než u tradičních podílových fondů. Jak se to má s dividendami? Jsou tam nějaké rozdíly v tom, jak se vyplácí? Určitě by bylo fajn vědět, co je pro mě jako investora lepší volba, pokud chci začít investovat a mám omezený rozpočet. Takže shrnuto: jaké jsou hlavní rozdíly mezi těmito dvěma typy investic?

177 slov
1.8 minut čtení
11. 1. 2025
Matěj Horák
Matěj Horák

Takže, ETF a klasické podílové fondy mají pár zásadních rozdílů. Hlavně, ETF se obchodují na burze jako akcie, takže je můžeš kupovat a prodávat kdykoliv během dne. Kdežto podílové fondy se obchodují jen jednou za den po uzavření trhu, takže když si je chceš prodat, čekáš až na konec dne a nezískáš tak rychle likviditu.

Co se týká poplatků, většinou máš pravdu, ETF mají nižší náklady než klasické podílové fondy. Ty jsou často aktivně spravované a mají víc poplatků za správu, zatímco ETF jsou spíš pasivní a kopírují nějaký index.

Pokud jde o daně, s ETF to může být výhodnější, protože se vyhýbají některým zdaněním, které podílovky mají. A co se dividend týče, tak u ETF je dost často dostaneš ve formě reinvestice nebo přímo na účet podle toho jak si to nastavíš.

Pokud plánuješ investovat s omezeným rozpočtem, ETF by mohly být lepší volba díky nižším poplatkům a lepší likviditě. Takže asi tak v kostce!

153 slov
1.5 minut čtení
25. 11. 2024
Božena Světlíková
Božena Světlíková

Takže, ETF a podílové fondy jsou fakt dost jiný. Hlavní rozdíl je, že ETF se obchodují na burze jako akcie, takže je můžeš kupovat a prodávat kdykoliv během dne. U podílových fondů to tak není, tam se transakce provádějí jen jednou za den, což může být blbý, když chceš rychle reagovat na trh.

Co se týče poplatků, tak většinou mají ETF nižší náklady než tradiční podílovky, což je super, protože ti zůstává víc peněz. Správa podílových fondů bývá dražší kvůli aktivnímu managementu, zatímco ETF často kopírují nějaký index – takže je to pasivnější.

Ohledně daní, tak při prodeji ETF můžeš mít výhodnější zdanění než u podílových fondů, protože u podílovek můžeš platit zisky i když se fond neprodal. A jak to je s dividendama? Tak ETF vyplácejí dividendy taky, ale většinou jsou reinvestovány automaticky, což může být fajn pro budování portfolia.

Takže pokud máš omezený rozpočet a hledáš flexibilitu a nižší náklady, ETF by mohly být lepší volba. Ale záleží na tom, co preferuješ a co plánuješ dělat.

165 slov
1.7 minut čtení
30. 12. 2024
Patrik Říha
Patrik Říha