Charts.cz/Fórum/Co všechno se skrývá pod pojmem bondové ETF a jak s nimi začít?

Co všechno se skrývá pod pojmem bondové ETF a jak s nimi začít?

Zajímalo by mě, co přesně znamená termín bondové ETF. Slyšel jsem o tom na několika investičních fórech, ale stále jsem z toho trochu zmatený. Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody investování do těchto fondů? Je to něco jako akciové ETF, nebo jsou tam nějaké zásadní rozdíly? Jak často se vyplácí dividendy a jak to funguje s daněmi? Mám také otázku ohledně rizika – jsou bondové ETF bezpečnější než akcie, nebo je to jinak? A jaké typy dluhopisů se v těchto fondech obvykle nacházejí? Je lepší investovat do jednorázového nákupu, nebo pravidelně přispívat? Na co bych si měl dávat pozor, když vybírám konkrétní bondové ETF? Mohli byste mi také doporučit nějaké konkrétní fondy pro začátečníky? Jaký je proces otevření účtu a začátku investování do bondových ETF? Rád bych slyšel i o vašich osobních zkušenostech, pokud jste už do těchto fondů investovali. Děkuji za jakékoli rady a tipy!

146 slov
1.5 minut čtení
23. 10. 2020
Ludmila Zemanová
Ludmila Zemanová

Bondové ETF jsou vlastně fondy, které investují do různých dluhopisů. A jo, jsou podobné akciovým ETF, ale místo akcií nakupují dluhopisy. Hlavní výhodou je diverzifikace, protože místo toho, abys kupoval jednotlivé dluhopisy, dostaneš balík různých dluhopisů v jednom fondu. To může snížit riziko. Na druhou stranu, pokud jde o výnosy, tak ty obvykle nejsou tak vysoké jako u akcií.

Co se týče dividend, bondové ETF většinou vyplácejí úroky z dluhopisů pravidelně, často čtvrtletně nebo ročně. Daně tu taky hrajou roli – úroky se daní jinak než kapitálové zisky z akcií, takže na to dej pozor.

K otázce bezpečnosti – obecně platí, že bondy jsou považovány za méně rizikové než akcie, ale to závisí na typech dluhopisů. Například vládní dluhopisy bývají bezpečnější než korporátní. Co se týče typů dluhopisů, najdeš tam státní, korporátní a možná i municipal bonds.

Jestli je lepší jednorázový nákup nebo pravidelné přispívání? To záleží na tvém rozpočtu a strategii. Pravidelný nákup ti může pomoct vyhnout se kolísání cen a průměrovat náklady.

Při výběru bondového ETF koukej na poplatky (TER), historické výnosy a co vlastně obsahuje. Pro začátečníky bych doporučil něco jako iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF nebo Vanguard Total Bond Market ETF – maj dobré hodnocení a nízké poplatky.

Otevření účtu je většinou easy – stačí si najít brokera (třeba Degiro nebo Fio) a následovat jejich pokyny. Osobně jsem investoval do bondových ETF a byl jsem spokojený s diversifikací a stabilitou výnosů.

231 slov
2.3 minut čtení
23. 2. 2023
Božena Rybářová
Božena Rybářová

Bondové ETF jsou vlastně fondy, které investují do různých dluhopisů, takže máš možnost mít víc typů dluhopisů v jedný jediné investici. Hlavní výhoda je diversifikace – místo abys kupoval jednotlivé dluhopisy, koupíš ETF a tím se rozložíš riziko. V porovnání s akciovými ETF jsou bondové ETF obvykle méně volatilní, což znamená, že jsou považovány za bezpečnější (ale nic není stoprocentně bez rizika). Co se týče dividend, ty většinou vyplácí čtvrtletně nebo měsíčně, záleží na konkrétním fondu. Ohledně daní – většina vyplacených úroků je zdaněná jako běžný příjem.

Typy dluhopisů v těchto fondech můžou být státní, korporátní nebo muni (municipal) bondy. Nákup můžeš udělat jednorázově nebo pravidelně přispívat – pravidelné investice ti můžou pomoct vyhnout se velkým výkyvům na trhu. Když vybíráš bondové ETF, koukni na poplatky (TER), výkon fondu a co všechno obsahuje.

Pro začátečníky bych doporučil fondy jako iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF nebo Vanguard Total Bond Market ETF – mají dobrou pověst a nízký poplatek. Otevření účtu závisí na brokerovi, ale většinou je to jednoduchý proces online.

Osobně jsem do bondových ETF investoval a jsem spokojený s tím, jak mi pomáhají stabilizovat portfolio. Ale vždycky si dej pozor na to, co kupuješ a čím se investice řídí.

197 slov
2 minut čtení
4. 12. 2022
Tereza Vacková
Tereza Vacková