Charts.cz/Fórum/Mělo by se mi vyplatit kupovat fyzické zlato nebo stříbro, nebo raději ETF?

Mělo by se mi vyplatit kupovat fyzické zlato nebo stříbro, nebo raději ETF?

Zajímá mě, co si myslíte o investování do drahých kovů, jako je zlato a stříbro, versus investice do ETF zaměřených na tyto kovy. Přemýšlím o tom, jestli by bylo lepší mít fyzické zlato a stříbro doma nebo někde uschované, nebo jestli se víc vyplatí koupit ETF, které sledují ceny těchto kovů. Jaké jsou pro a proti obou přístupů? Je lepší mít fyzicky držení zlata, když přemýšlím o diversifikaci svého portfolia, nebo je ETF bezpečnější a pohodlnější způsob investování? Co se týče likvidity a poplatků, jak to vypadá? A co měna – ovlivňuje nějak hodnota dolaru nebo eura rozhodnutí mezi fyzickými kovy a ETF? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké specifické rizika spojená s fyzickým vlastnictvím zlata a stříbra, na které bych si měl dát pozor. Můžete mi také říct, zda se v poslední době změnily trendy ohledně toho, co se více doporučuje mezi investory? I taková věc jako pojištění fyzických kovů mi vrtá hlavou. Jak to funguje? Odpovědi na tyhle otázky by mi fakt pomohly v rozhodování. Díky!

169 slov
1.7 minut čtení
13. 11. 2021
Monika Kočová
Monika Kočová

Investice do fyzického zlata a stříbra vs. ETF má svoje pro a proti. Fyzické zlato a stříbro ti dají pocit jistoty, můžeš to mít doma nebo v trezoru, ale musíš řešit skladování, bezpečnost a případně i pojištění. Pojištění fyzických kovů je fajn, ale taky něco stojí. Na druhou stranu ETF jsou pohodlné, likvidní a můžeš je snadno koupit nebo prodat přes brokerství bez starostí o skladování. Měna jako dolar nebo euro ovlivňuje cenu kovů, takže když je dolar silný, ceny drahých kovů mohou klesat. Zde je i riziko volatility na trhu s ETF. V poslední době někteří investoři preferují fyzické kovy kvůli inflaci a nejistotě na trhu, ale z pohledu diversifikace portfolia může být ETF lepší volba. Takže záleží, co ti víc vyhovuje – jistota fyzických kovů nebo pohodlí ETF.

130 slov
1.3 minut čtení
23. 1. 2024
Emil Košťál
Emil Košťál

Když se rozhoduješ mezi fyzickým zlatem a stříbrem nebo ETF, je dobrý zvážit, co od investice očekáváš. Fyzické kovy ti dávají pocit vlastnictví a můžeš je mít doma, což je fajn, ale přichází s tím i další náklady jako skladování a pojištění. Když máš zlato nebo stříbro u sebe, musíš si dát pozor na krádeže a možná budeš muset platit i za jejich ochranu. Navíc, likvidita u fyzických kovů může být horší, protože prodej znamená hledat kupce a často platit poplatky za rafinaci nebo dodání.

ETF jsou určitě pohodlnější a likvidnější. Můžeš je snadno koupit nebo prodat přes brokera a většinou máš menší poplatky. Ale nemáš to fyzicky a možná ti uniká ten pocit zabezpečení, co ti zlato dává. Co se týče měny, když dolar oslabuje, zlato má tendenci růst, takže hodně lidí to vidí jako ochranu proti inflaci.

Trendy se mění, ale obecně se šíří názor, že diversifikace je klíčová. Takže mít něco fyzicky a něco v ETF může být dobrá strategie. Jo a pokud jde o pojištění fyzických kovů, můžeš si to sjednat přes pojišťovnu, aby jsi měl krytí v případě ztráty nebo poškození. Je dobrý o tom popřemýšlet.

189 slov
1.9 minut čtení
13. 1. 2024
Kamila Zachová
Kamila Zachová