Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší způsoby, jak investovat do zlata a stříbra?

Jaké jsou nejlepší způsoby, jak investovat do zlata a stříbra?

Zajímalo by mě, jak se správně investuje do zlata a stříbra. Slyšel jsem, že tyhle drahé kovy jsou skvělou ochranou proti inflaci a krizím na trhu, ale nevím, jak začít. Mám na mysli různé možnosti, jako jsou fyzické investice ve formě mincí nebo cihel, ale také ETF nebo akcie těžebních společností. Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých přístupů? Je lepší mít zlato doma v trezoru, nebo investovat do zlata prostřednictvím fondů? Co se týče stříbra, je to podobné? Vím, že stříbro má i průmyslové využití, což může ovlivňovat jeho cenu, ale jak to funguje při investování? A co daně? Jak to je se zdaněním zisků z prodeje zlata a stříbra? A navíc, co si myslíte o aktuálních trendech na trhu s drahými kovy? Je teď ten pravý čas investovat nebo mám počkat? Rád bych znal názory a zkušenosti ostatních investorů.

140 slov
1.4 minut čtení
28. 5. 2021
Libor Kořínek
Libor Kořínek

Já bych to viděl takhle. Zlato a stříbro jsou fakt dobrý investice, hlavně proti inflaci, jak říkáš. Když jdeš do fyzického zlata, tak máš možnost kupovat buď mince, nebo cihly. Mince jsou fajn, protože je můžeš snadno prodat a jsou většinou uznávané jako sběratelské kousky. Ale s cihlama je to tak, že když koupíš větší kus, tak se ti to vyplatí víc, ale zase potřebuješ dobrý trezor doma. Co se týče ETF a akcií těžařských firem, tak tam jde o to, že nemusíš mít fyzický kov doma, což je pohodlnější. Ale zase ty akcie mohou být hodně volatilní a cena zlata/stříbra se může hýbat jinak než ceny akcií.

Stříbro je v tomhle podobný, ale měj na paměti, že jeho cena dost závisí na průmyslové poptávce. Třeba když se daří technologiím, cena stříbra může vyletět.

Co se daní týče, v Česku je na zisk z prodeje zlata a stříbra daň z příjmu, pokud to prodáš do 5 let od nákupu. Takže když vydržíš dýl, tak jsi bez daně.

Ohledně trhu - teďka to vypadá jako rozumnej čas investovat. Všechny ty krize a inflace tlačí lidi víc do zlata a stříbra, tak je možná lepší nečekat, ale vždycky záleží na tvých osobních okolnostech a rizikovým apetitu.

203 slov
2 minut čtení
18. 1. 2024
Andrea Lacinová
Andrea Lacinová

Investování do zlata a stříbra je fakt dobrý krok, ale je potřeba si ujasnit, co vlastně chceš. Fyzické zlato, jako jsou mince nebo cihly, ti dá pocit, že máš něco v ruce. Ale počítej s tím, že musíš mít bezpečné místo pro uskladnění a když to chceš prodat, tak je to trochu složitější. Na druhou stranu, ETF na zlato nebo stříbro je jednodušší – můžeš koupit a prodat jako akcie bez starostí s fyzickým skladováním. Akcie těžařských firem jsou taky možnost, ale tam hodně záleží na trhu s těžbou a cenách komodit.

Ohledně daní – v ČR se zisky z prodeje drahých kovů zdaní, pokud je prodáš do 5 let od nákupu, takže si dej pozor na termíny.

Co se týče trhů, teď je fakt dost turbulentní doba a zlato i stříbro bývají považovány za bezpečný přístav. Ale ceny se můžou hodně měnit podle různých událostí. Takže jestli je teď ten pravý čas? To záleží na tvé strategii a toleranci k riziku. Mnoho lidí doporučuje diversifikovat – mít jak fyzické kovy, tak investice přes fondy alebo akcie. Hlavně si dobře nastuduj, co ti nejvíc vyhovuje a jestli chceš být aktivní nebo spíš pasivní investor.

192 slov
1.9 minut čtení
3. 10. 2023
Roman Vobořil
Roman Vobořil