Charts.cz/Fórum/Proč mít akcie a ETF?

Proč mít akcie a ETF?

Zajímalo by mě, proč je vlastně dobré mít jak akcie, tak ETF. Vím, že akcie mohou přinášet zajímavé výnosy a možnost podílet se na růstu jednotlivých firem, ale ETF mi přijdou jako skvělý způsob, jak diversifikovat investice a snížit riziko. Nechápu ale úplně, jak to všechno funguje dohromady. Když mám akcie, vlastně tím investuji do konkrétního podniku a věřím v jeho úspěch. Na druhou stranu ETF může nabízet přístup k široké škále akcií nebo dokonce dalších aktiv najednou, což zní jako chytrá strategie pro rozložení rizika. Je to jako mít jablka a hrušky dohromady – každé má své výhody, ale proč bych měl mít obojí? Jak se rozhodnout, kolik investovat do jednotlivých akcií a kolik do ETF? A co je lepší při dlouhodobém investování? Je nějaký konkrétní přístup, který by mohl pomoci s tímto rozložením? Rád bych slyšel názory ostatních na to, jak oni kombinují akcie a ETF ve svých portfoliích a co je vedlo k tomu mít právě oba tyto typy investic.

163 slov
1.6 minut čtení
26. 8. 2022
Eliška Kovářová
Eliška Kovářová

Kombinace akcií a ETF v portfoliu dává smysl, protože to spojuje výhody obojího. S akciemi se můžeš zaměřit na konkrétní firmy, které si myslíš, že porostou. Můžeš tak mít větší kontrolu nad svými investicemi a potenciálně dosáhnout vyšších výnosů, pokud se ti podaří najít „hvězdy“. Na druhou stranu, ETF ti nabízí diversifikaci, což je super pro snížení rizika. Když investuješ do ETF, vlastně se podílíš na celé skupině akcií nebo dokonce různých aktiv, takže ti to pomůže ochránit se před propady jednotlivých firem.

Jak rozložit investice? Záleží na tvém rizikovém profilu a cílech. Někdo třeba dává 70 % do ETF a 30 % do jednotlivých akcií, jiný to má přesně obráceně. Důležité je najít balanc, který ti vyhovuje. Dlouhodobě se často doporučuje mít větší část v ETF pro stabilitu a menší část v akciích pro možnost vyšších výnosů. Každopádně je dobrý sledovat trh a přizpůsobovat to podle situace. Já osobně mám pár akcií, které mě zajímají, ale většinu v ETF pro klidnější spaní.

163 slov
1.6 minut čtení
6. 10. 2024
Zuzana Janečková
Zuzana Janečková

Dobrý postřeh, akcie a ETF mají každý svoje plusy a mínusy. Akcie ti dávají šanci profitovat z růstu konkrétních firem, což může být dost výnosné, pokud trefíš správnou firmu. Na druhou stranu, jak říkáš, ETF jsou super pro diversifikaci. Díky nim se dostaneš k vícero firmám najednou, což snižuje riziko spojené s investováním do jediné akcie. Když jedna firma padne, ty ostatní v tom ETF jí můžou vyvážit. Tím pádem je menší šance na velké ztráty.

Co se týče alokace peněz, záleží na tvojí strategii a toleranci k riziku. Mladší investoři si často dovolej víc riskovat s jednotlivýma akciema, zatímco starší nebo konzervativnější investoři můžou preferovat víc ETF pro stabilitu. Můžeš třeba začít s 70 % v ETF a 30 % v akciích a pak to postupně upravit podle toho, jak se tvé preference změní.

Osobně mám mix – pár akcií, které mě zajímají a pak většinu v ETF, abych měl klid na duši. Důležité je mít plán a dodržovat ho. Takže jo, jablka a hrušky dohromady jsou fajn volba.

168 slov
1.7 minut čtení
16. 6. 2024
Pavla Vašková
Pavla Vašková