Jak moc pomůže kombinace akcií a ETF při snížení rizika v portfoliu?
Zajímalo by mě, jak moc může kombinace akcií a ETF pomoct při snižování rizika v mém investičním portfoliu. Četl jsem, že akcie mohou být docela volatilní a někdy se mi to zdá jako riskantní záležitost, zatímco ETF bývají diversifikované a mohou pokrýt více sektorů nebo oblastí trhu najednou. Mám pocit, že když do portfolia zařadím jak jednotlivé akcie, tak i ETF, mohlo by to vyvážit riziko, ale nejsem si jistý, jak moc to funguje v praxi. Zajímá mě, jestli někdo z vás má zkušenosti s tímto přístupem a zda se vám opravdu podařilo snížit riziko pomocí této kombinace. Jaké konkrétní ETF byste doporučili pro začátečníka jako já? A jaké akcie by bylo dobré mít po ruce, aby to vše dobře fungovalo? Taky by mě zajímalo, jestli je lepší mít více různých ETF nebo se soustředit na pár kvalitních akcií a doplnit je o ETF na různá odvětví? Myslíte si, že by taková kombinace mohla pomoci například v období ekonomické krize nebo naopak v době růstu trhů? Jak funguje ta dynamika mezi akciemi a ETF v reálném světě? Díky za vaše názory!