Charts.cz/Fórum/Jak moc pomůže kombinace akcií a ETF při snížení rizika v portfoliu?

Jak moc pomůže kombinace akcií a ETF při snížení rizika v portfoliu?

Zajímalo by mě, jak moc může kombinace akcií a ETF pomoct při snižování rizika v mém investičním portfoliu. Četl jsem, že akcie mohou být docela volatilní a někdy se mi to zdá jako riskantní záležitost, zatímco ETF bývají diversifikované a mohou pokrýt více sektorů nebo oblastí trhu najednou. Mám pocit, že když do portfolia zařadím jak jednotlivé akcie, tak i ETF, mohlo by to vyvážit riziko, ale nejsem si jistý, jak moc to funguje v praxi. Zajímá mě, jestli někdo z vás má zkušenosti s tímto přístupem a zda se vám opravdu podařilo snížit riziko pomocí této kombinace. Jaké konkrétní ETF byste doporučili pro začátečníka jako já? A jaké akcie by bylo dobré mít po ruce, aby to vše dobře fungovalo? Taky by mě zajímalo, jestli je lepší mít více různých ETF nebo se soustředit na pár kvalitních akcií a doplnit je o ETF na různá odvětví? Myslíte si, že by taková kombinace mohla pomoci například v období ekonomické krize nebo naopak v době růstu trhů? Jak funguje ta dynamika mezi akciemi a ETF v reálném světě? Díky za vaše názory!

181 slov
1.8 minut čtení
31. 1. 2023
Bedřich Drábek
Bedřich Drábek

Kombinace akcií a ETF může fakt dost pomoct snížit riziko. Akcie jsou sice super, ale často dost kolísají a můžeš na nich hodně ztratit. Když do portfolia přidáš ETF, tak to obvykle znamená, že máš víc různých akcií dohromady, což ti pomůže, když některé akcie spadnou, protože ostatní můžou růst. Takže diversifikace je klíč.

Co se týče konkrétních ETF, pro začátečníka bych doporučil třeba S&P 500 ETF, to je prostě klasika a pokrývá spoustu velkých firem v US. Pak můžeš zkusit nějaké sektorové ETF jako tech nebo healthcare, pokud chceš víc zaměření. Co se akcií týče, dobrý jsou modré chipy jako Apple nebo Microsoft, ale stejně tak můžeš zkusit i nějaké menší firmy, které rostou.

Je lepší mít pár kvalitních akcií a pár ETF než mít hromadu různých ETF a pak se v tom ztrácet. V krizi ti ETF pomůžou zpevnit ten pád, zatímco v době růstu mohou akcie vyletět nahoru. Takže ta dynamika fakt hraje roli a záleží na tom, jak to všechno poskládáš. Hlavně to nepodceňuj a sleduj trh.

170 slov
1.7 minut čtení
6. 6. 2024
Ludmila Svobodová
Ludmila Svobodová

Kombinace akcií a ETF může fakt hodně pomoct při snižování rizika. Jak říkáš, akcie můžou být dost volatilní, takže když máš pár ETF, co pokrývají různé sektory nebo trhy, můžeš si tím vyvážit ty výkyvy. ETF ti vlastně dávají diversifikaci, takže i když nějaká akcie spadne, ostatní ti to třeba vykompenzují.

Co se týče konkrétních ETF pro začátečníka, dobře fungují například S&P 500 ETF jako SPY nebo IVV. Ty ti pokryjou velké americké firmy, což je celkem stabilní. Pak jsou i globální ETF jako ACWI, co pokrývá akcie z celého světa.

S akciemi bych se soustředil na kvalitní firmy s dobrou historií a stabilním vývojem, třeba Apple nebo Johnson & Johnson.

Pokud jde o počet ETF vs. kvalita akcií, osobně bych šel spíš po pár kvalitních akciích a k tomu pár ETF. Mít moc různých ETF může být zbytečné, když to pokrývá podobné oblasti. V krizích ti ETF mohou pomoct lépe než jednotlivé akcie, které můžou padnout dost rychle. Ale v době růstu trhu třeba jednotlivé akcie vyrostou víc než ETF, takže to chce najít rovnováhu a přizpůsobit to situaci na trhu.

182 slov
1.8 minut čtení
1. 8. 2023
Vojtěch Šulc
Vojtěch Šulc