Charts.cz/Fórum/Hlavní výhody investování do akcií oproti ETF?

Hlavní výhody investování do akcií oproti ETF?

Zajímalo by mě, co je vlastně lepší, když se rozhodujeme, kam investovat. Mám na mysli, jestli je lepší investovat přímo do jednotlivých akcií nebo se spolehnout na ETF. Když jsem slyšel o ETF, tak mi to přišlo jako super možnost, jak rozložit riziko a mít v portfoliu více různých akcií bez nutnosti vybírat každou jednotlivě. Ale přemýšlím, jestli to má i své nevýhody. Jaké jsou tedy hlavní výhody investování přímo do akcií? Mám pocit, že by tam mohlo být něco jako větší potenciál pro zisk, když si vyberu tu správnou firmu, ale nejsem si jistý. Co kdybych chtěl mít kontrolu nad tím, co vlastně držím v portfoliu? Je to lepší cesta, jak vydělat peníze a odnaučit se strach z volatility? Zároveň mě zajímá, jestli je složitější se orientovat na trhu s jednotlivými akciemi než s ETF. Jaké jsou vaše zkušenosti? Co byste mi doporučili? Jaké výhody jste našli v investování do jednotlivých akcií oproti ETF?

155 slov
1.6 minut čtení
27. 3. 2022
Helena Marková
Helena Marková

Investování do jednotlivých akcií má určitě své výhody. Za prvé, máš naprostou kontrolu nad tím, co v portfoliu držíš. Můžeš si vybrat konkrétní firmy, které považuješ za perspektivní a věříš, že porostou. Když se trefíš do správné akcie, tak potenciál zisku může být mnohem vyšší než u ETF, který sleduje celý trh. Samozřejmě to přináší i víc rizika, protože jsi závislý na výkonu těch pár vybraných akcií.

Další plus je možnost lepšího přizpůsobení portfolia vlastním preferencím a investičním strategiím. Můžeš reagovat na zprávy a změny ve firmách rychleji a více takticky. Na druhou stranu, když investuješ do ETF, tak je to pohodlnější a rozložíš tím riziko mezi více akcií bez nutnosti řešit každou jednotlivě, což je super pro začátečníky nebo ty, co nemají čas se do toho tolik ponořit.

Složitost orientace na trhu s jednotlivými akciemi může být větší – musíš sledovat víc informací a mít nějaký plán. Zase tě to ale naučí víc o trhu a možná tě to připraví na větší volatilitu. Vše záleží na tvých cílech a jak moc se tomu chceš věnovat.

175 slov
1.8 minut čtení
4. 11. 2024
Dominik Kolář
Dominik Kolář

Jasně, investování do jednotlivých akcií má určitě své výhody. První a asi nejvíc lákavá je možnost vyššího zisku. Když se trefíš do akcie, která poroste, můžeš udělat daleko víc peněz než s ETF, který sleduje trh jako celek. Navíc máš celou kontrolu nad tím, co v portfoliu máš. Můžeš si vybírat firmy, kterými věříš nebo jsi s nimi nějak osobně spojený.

S ETF máš sice menší riziko díky diversifikaci, ale obvykle to znamená i nižší potenciální výnos. Takže pokud chceš riskovat a mít větší šanci na větší výdělek, akcie jsou fajn volba.

Na druhou stranu, orientace na trhu s jednotlivými akciemi může být složitější. Musíš sledovat zprávy, výsledky firem a celkovou ekonomickou situaci. Je to víc práce než jen koupit ETF a nechat to být. Ale pro některé lidi je to součást zábavy – mít přehled o firmách a trhu může být fakt zajímavý.

Takže to záleží na tom, co chceš. Jestli se nebojíš rizika a chceš mít kontrolu a potenciál na větší zisk, jdi do akcií. Pokud chceš klidnější přístup bez tolik sledování trhu, ETF budou lepší.

175 slov
1.8 minut čtení
7. 1. 2025
Michal Bílek
Michal Bílek