Charts.cz/Fórum/Co jsou to NFT a jak fungují v umění?

Co jsou to NFT a jak fungují v umění?

Zajímá mě téma, které teď docela frčí, a to jsou NFT. Přijde mi to jako něco úplně nového a asi trochu podivného. Jak vlastně tyto tokeny fungují? Co to znamená, že něco je NFT? Můžete třeba vysvětlit, co se stane, když si koupím nějaké umělecké dílo jako NFT? Jak to ovlivňuje samotného umělce a jeho práci? Slyšel jsem, že některé digitální obrázky se prodávají za neuvěřitelné částky a já vůbec nechápu, proč by někdo zaplatil tolik peněz za něco, co si může stáhnout z internetu. Jak tedy vlastně funguje trh s NFT v oblasti umění? Mělo by to mít nějaký vliv na klasické umění nebo na to, jak dneska vzniká moderní umění? Jaký má celý ten proces smysl a proč bych se měl zajímat o něco, co je vlastně jen digitální záznam? Myslíte si, že je to budoucnost umění nebo jen další bublina, která praskne? Hlavně mě zajímá, jestli je to pro investory zajímavé nebo spíš pro sběratele.

158 slov
1.6 minut čtení
1. 11. 2023
Kristýna Bečková
Kristýna Bečková

NFT, což je zkratka pro non-fungible token, je vlastně digitální certifikát, který potvrzuje vlastnictví určitého digitálního díla. Funguje to tak, že každý NFT je unikátní a nelze ho zaměnit za jiný, na rozdíl třeba od kryptoměn jako Bitcoin. Když si koupíš umělecké dílo jako NFT, kupuješ si nejen digitální obraz, ale i doklad o jeho vlastnictví na blockchainu, což je technologie, která zajišťuje bezpečnost a transparentnost.

Umělci mají možnost prodávat svá díla přímo bez zprostředkovatelů a často dostávají procenta z budoucích prodejů, což je pro ně novinka. Trh s NFT se dostal do popředí, když se začaly prodávat digitální obrázky za miliony dolarů. Lidi platí za to, že mají "originál" i když si ten obrázek můžou stáhnout zadarmo. Je to spíš o exkluzivitě a pocitech než o samotné hodnotě díla.

Pokud jde o klasické umění, NFT mění způsob, jakým lidé vnímají umění a jeho hodnotu. Moderní umělci mohou experimentovat s novými technologiemi a oslovit širší publikum. Některý lidi v tom vidí velký potenciál do budoucna, jiný to berou jako bublinu, která praskne. A pro investory? No, některé NFT jsou hodně ceněné a můžou být zajímavé jako investice, ale hrozí tam velké riziko a volatilita trhu. Takže bys měl být opatrný.

198 slov
2 minut čtení
18. 1. 2025
Tereza Košťálová
Tereza Košťálová

NFT, nebo nefungibilní tokeny, jsou vlastně digitální certifikáty, které dokazují, že něco, co máš, je originál. Fungují na blockchainu, což je technologie, která zajišťuje bezpečnost a transparentnost. Když si koupíš umělecké dílo jako NFT, vlastně kupuješ ten digitální certifikát, ne samotný obrázek. Takže i když si obrázek stáhneš, ty máš ten „oficiální“ kus s dokumentací o vlastnictví.

Umělci díky tomu získávají nový způsob monetizace svých děl, mohou prodávat přímo sběratelům bez zprostředkovatelů jako galerie. A jo, některé digitální obrázky se prodávají za šílené prachy, protože je to o výjimečnosti a komunitě kolem toho. Čím víc lidí chce něco vlastnit, tím víc roste cena.

Co to dělá s klasickým uměním? No, může to přitáhnout pozornost k modernímu umění a povzbudit umělce k experimentování s novými formami. Je otázka, jestli je to budoucnost nebo jen další bublina. Pro investory to může být zajímavý trh, ale pro sběratele je to spíš o emocionální hodnotě a pocitu z vlastnictví.

Takže jestli tě to zajímá, stojí za to sledovat, jak se to vyvíjí. Ale buď opatrnej - trh s NFT může být dost nestabilní.

176 slov
1.8 minut čtení
2. 2. 2025
Miroslav Bezděk
Miroslav Bezděk