Charts.cz/Fórum/Které ETF jsou nejlepší na ochranu před inflací?

Které ETF jsou nejlepší na ochranu před inflací?

Čau lidi, poslední dobou se dost mluví o inflaci a jak na ní reagovat, takže jsem si říkal, že by bylo fajn zjistit, které ETF by mohly být dobrou volbou na ochranu před inflací. Slyšel jsem, že existují nějaké fondy, které se zaměřují na komodity nebo třeba zlato, ale nejsem si úplně jistý, co všechno hledat. Myslíte, že je lepší investovat do ETF, které mají expozici vůči fyzickému zlatu? Nebo jsou lepší akciové fondy, které investují do společností těžících minerály? A co třeba nemovitosti, nějaké REITs? Mám pocit, že ty by taky mohly mít potenciál v době rostoucí inflace. Zajímají mě i názory na to, jaký podíl portfolia by měl být v těchto ETF a jestli je lepší diverzifikovat napříč různými sektory nebo se zaměřit na konkrétní oblast. Jak to vidíte vy? Můžete mi doporučit nějaké konkrétní ETF, co byste do toho zařadili? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a názory.

150 slov
1.5 minut čtení
27. 9. 2023
Jindřich Duchoň
Jindřich Duchoň

S inflací se poslední dobou fakt hodně mluví a máš pravdu, že ETF zaměřený na komodity nebo zlato může být fajn volba. Pokud jde o zlato, tak třeba GLD (SPDR Gold Shares) nebo IAU (iShares Gold Trust) jsou populární, protože mají expozici na fyzické zlato. Ty těžařské ETF jako GDX (VanEck Vectors Gold Miners ETF) by taky mohly mít dobrý výkon, když cena zlata roste.

Nemovitosti, tedy REITs, jako VNQ (Vanguard Real Estate ETF) jsou taky skvělou alternativou, protože nájmy obvykle rostou s inflací a tyhle fondy ti poskytnou příjem. Ale je dobrý mít diversifikované portfolio – třeba kombinaci zlata, komodit a nemovitostí.

Ohledně podílu v portfoliu záleží na tvé toleranci k riziku, ale klidně bych dal 10-20% do těchto ETF a zbytek rozprostřel do akcií nebo jiných aktiv. Každopádně se na to dívej jako na dlouhodobou investici a nenech se unést krátkodobými výkyvy.

142 slov
1.4 minut čtení
16. 11. 2024
Ondřej Pazdera
Ondřej Pazdera

Hele, inflace je teď fakt téma, co? Mám pár tipů na ETF, který bys mohl zvážit. Zlato je klasika, takže ETF jako SPDR Gold Shares (GLD) nebo i iShares Gold Trust (IAU) by mohly bejt dobrý. Taky se mrkni na ETF, co investují do komodit obecně, třeba Invesco DB Commodity Index Tracking Fund (DBC).

Pokud tě zajímají akcie, tak ETF jako VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX) je zaměřený na firmy těžící zlato a během inflace můžou slušně vydělat. Co se týká nemovitostí, tak REITs jako Vanguard Real Estate ETF (VNQ) by taky měly mít potenciál, protože nájmy většinou rostou s inflací.

Pokud jde o rozložení portfolia, klidně zkus mixnout zlato, komodity a REITs – třeba 30% zlato, 30% komodity a 40% nemovitosti. Taková diverzifikace se mi zdá rozumná. Ale vždycky si to musíš sám procházet a přizpůsobit svým preferencím.

139 slov
1.4 minut čtení
30. 1. 2025
Kateřina Světlíková
Kateřina Světlíková