Charts.cz/Fórum/Proč ETF a ne dluhopisy v době inflace?

Proč ETF a ne dluhopisy v době inflace?

Zajímalo by mě, proč bych měl zvažovat investici do ETF, když se obávám inflace, místo abych šel do dluhopisů. Slyšel jsem, že dluhopisy mohou být bezpečnější alternativou a poskytují určitou stabilitu, ale když se podívám na aktuální situaci s inflací, tak mám pocit, že by mohlo být rozumnější investovat do něčeho jiného, jako jsou právě ETF. Jak to tedy celé funguje? Mám pocit, že ETF mohou nabízet větší potenciál růstu, ale co rizika? Jak se vlastně ETF chovají v turbulentních časech a jak moc ovlivňuje inflace jejich výkonnost? Měl bych se spíš zaměřit na akciové ETF nebo na nějaké tematické fondy, které by mohly lépe reagovat na inflaci? Je v tom nějaká strategie, kterou bych měl mít na paměti? A co třeba poplatky spojené s ETF v porovnání s dluhopisy? Určitě bych rád slyšel názory ostatních na tohle téma a jaké mají zkušenosti s investováním do ETF v kontextu rostoucí inflace. Děkuji!

152 slov
1.5 minut čtení
12. 1. 2024
Miroslav Bezděk
Miroslav Bezděk

Investice do ETF může být v době inflace zajímavá, protože tyhle fondy často zahrnují akcie, které mají potenciál růstu. Když inflace roste, firmy mohou zvyšovat ceny svých produktů, což může vést k vyšším ziskům a tím pádem i k růstu cen akcií. Na druhou stranu, dluhopisy obvykle vyplácejí fixní úrok, takže když inflace stoupá, reálná hodnota těchto výnosů klesá.

Samozřejmě, investice do ETF nese rizika. Akcie mohou kolísat a v turbulentních časech může být volatilita vysoká. Ale zase na druhou stranu, některé tematické ETF zaměřené na oblasti jako technologie nebo obnovitelné zdroje by mohly lépe reagovat na aktuální trendy a inflaci.

Co se poplatků týče, ETF většinou mají nižší správní poplatky než aktivně spravované fondy a jsou likvidnější než dluhopisy. Takže pokud hledáš diverzifikaci a potenciál růstu, ETF by mohly být lepší volba. Ale měl bys mít na paměti svoji toleranci k riziku a investiční horizont. Mít mix obojího – nějaké dluhopisy pro stabilitu a ETF pro růst – by mohla být solidní strategie. Každý má jiný přístup, takže je dobrý si to promyslet.

173 slov
1.7 minut čtení
31. 12. 2024
Vojtěch Kraus
Vojtěch Kraus

Když se bavíme o inflaci a investicích, ETF mají své výhody. Na rozdíl od dluhopisů, které mohou v inflaci ztratit hodnotu kvůli pevným úrokovým sazbám, ETF ti umožní investovat do akcií, které často rostou s inflací. Takže pokud si vybereš akciové ETF nebo nějaké tematické fondy zaměřené na sektory jako technologie nebo energie, můžeš mít větší šanci na růst.

Samozřejmě, že s ETF jsou spojena i rizika – trhy mohou být volatilní a v turbulentních časech to může být náročné. Ale určitě máš větší potenciál na výnos než u stabilních dluhopisů.

Co se týče poplatků, tak ETF obvykle mají nižší náklady než aktivně spravované fondy, ale je dobrý si to pohlídat, protože ne všechny ETF jsou levné. Zvažuj i vlastní strategii – jestli chceš investovat dlouhodobě nebo krátkodobě. V každém případě, diverzifikace je klíčová. Takže klidně se podívej na různé možnosti a zhodnoť, co ti nejvíc vyhovuje.

147 slov
1.5 minut čtení
6. 1. 2025
František Doležal
František Doležal