Charts.cz/Fórum/Jaké ETF bych měl vybrat pro dlouhopisové výnosy?

Jaké ETF bych měl vybrat pro dlouhopisové výnosy?

Když se člověk rozhodne investovat do ETF s ohledem na dlouhopisové výnosy, je to docela široké téma, ve kterém se může snadno ztratit. Mám na mysli, že na trhu je tolik různých možností a typů ETF, které se zaměřují na různé aspekty dluhopisů. Chtěl bych se zeptat, jaké konkrétní ETF byste mi doporučili, pokud chci investovat do dluhopisů, které mají slušné výnosy a zároveň nižší riziko? Je lepší zaměřit se na státní dluhopisy nebo korporátní? Jaký je váš názor na ETF, které pokrývají různé splatnosti dluhopisů? A co třeba diversifikace mezi různými geografickými oblastmi? Přemýšlím také, jestli je dobré sledovat vývoj úrokových sazeb a jak to ovlivňuje hodnotu těchto ETF. Pokud máte nějaké konkrétní tipy nebo zkušenosti s ETF zaměřenými na dlouhopisové výnosy, budu rád za jakékoli rady. Mám totiž pocit, že by mi to mohlo pomoci lépe se orientovat v tom, co vlastně potřebuji hledat. Děkuji předem za všechny vaše postřehy!

152 slov
1.5 minut čtení
6. 4. 2024
Jiří Musil
Jiří Musil

Investice do dluhopisových ETF může být fajn způsob, jak získat stabilní příjem. Pokud chceš slušné výnosy, doporučil bych se podívat na korporátní dluhopisy, protože ty obvykle nabízejí vyšší výnosy než státní, ale samozřejmě s větším rizikem. ETF jako iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond ETF (LQD) nebo Vanguard Total Bond Market ETF (BND) jsou často doporučované.
Pokud jde o splatnosti, kombinace krátkých a dlouhých splatností ti může poskytnout určitou stabilitu vůči změnám úrokových sazeb. A k tomu geografická diversifikace? To je rozhodně dobrý nápad. Podívej se třeba na Global X Emerging Markets Bond ETF (EMB), to ti rozšíří portfólio mimo USA.
Určitě sleduj úrokové sazby, jejich vývoj hodně ovlivňuje ceny dluhopisů. Když sazby rostou, ceny dluhopisů obvykle klesají. Takže je dobré mít přehled o tom, co se na trhu děje a jestli se blíží zvýšení sazeb.
Závěrem – zkus mix těchto ETF a sleduj, jak se tvé investice vyvíjejí. Dá se s tím dobře pracovat.

159 slov
1.6 minut čtení
8. 2. 2024
Jakub Vaněk
Jakub Vaněk

Když hledáš ETF na dluhopisy s dobrými výnosy a nižším rizikem, doporučil bych se podívat na něco jako iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF (AGG) nebo Vanguard Total Bond Market ETF (BND). Tyhle pokrývají široké spektrum státních a korporátních dluhopisů, což ti dává solidní diversifikaci. Státní dluhopisy mají obecně nižší riziko, ale zase korporátní mohou nabídnout vyšší výnosy, takže je dobrý mít mix obojího. Zvaž i ETF, které pokrývají různé splatnosti, třeba iShares U.S. Treasury Bond ETF (GOVT), který ti může poskytnout stabilitu v různých ekonomických podmínkách. Sledování úrokových sazeb je důležitý – když jdou nahoru, ceny dluhopisů klesají, takže to chceš mít na paměti. A taky by nebylo špatné se porozhlédnout po zahraničních trzích, třeba něco jako iShares International Treasury Bond ETF (IGOV), abys měl širší záběr. To by mohlo pomoct v diversifikaci. Hlavně se neboj experimentovat a mít v portfoliu pár různých ETF.

145 slov
1.5 minut čtení
19. 7. 2024
Eva Krejčíková
Eva Krejčíková