Co je lepší, investice do akcií nebo nemovitostí?
Když přemýšlím o tom, jak rozložit své úspory a co vlastně znamená investice v dnešní době, dostávám se stále na stejnou otázku. Mám se zaměřit na akcie nebo nemovitosti? Vím, že obě možnosti mají své výhody a nevýhody, ale jak si vybrat to správné? U akcií je velkým lákadlem jejich likvidita a možnost rychlého zisku, ale zároveň je to dost riskantní, zvlášť v tak volatilním trhu, kde se ceny mohou měnit ze dne na den. Na druhé straně nemovitosti se zdají být stabilnější investice, protože přece jenom lidé vždy potřebují bydlet, ale co když trh s nemovitostmi klesne? Nechci se dostat do situace, kdy jsem zamčený ve velké hypotéce a moje nemovitost ztratila hodnotu. Také mě zajímá, jaké jsou náklady na údržbu nemovitostí, a jestli se mi vůbec vyplatí pronajímat je. Co když to nebude tak snadné, jak to vypadá na papíře? A co daně? Jak to funguje u akcií a jak u nemovitostí? Vzhledem k tomu, že jsem nováček v investování, hledám rady a zkušenosti od lidí, kteří už nějakou dobu investují. Jak jste se rozhodovali vy? Co byste doporučili někomu, kdo neví, kterou cestou se vydat?