Charts.cz/Fórum/Co je lepší, investice do akcií nebo nemovitostí?

Co je lepší, investice do akcií nebo nemovitostí?

Když přemýšlím o tom, jak rozložit své úspory a co vlastně znamená investice v dnešní době, dostávám se stále na stejnou otázku. Mám se zaměřit na akcie nebo nemovitosti? Vím, že obě možnosti mají své výhody a nevýhody, ale jak si vybrat to správné? U akcií je velkým lákadlem jejich likvidita a možnost rychlého zisku, ale zároveň je to dost riskantní, zvlášť v tak volatilním trhu, kde se ceny mohou měnit ze dne na den. Na druhé straně nemovitosti se zdají být stabilnější investice, protože přece jenom lidé vždy potřebují bydlet, ale co když trh s nemovitostmi klesne? Nechci se dostat do situace, kdy jsem zamčený ve velké hypotéce a moje nemovitost ztratila hodnotu. Také mě zajímá, jaké jsou náklady na údržbu nemovitostí, a jestli se mi vůbec vyplatí pronajímat je. Co když to nebude tak snadné, jak to vypadá na papíře? A co daně? Jak to funguje u akcií a jak u nemovitostí? Vzhledem k tomu, že jsem nováček v investování, hledám rady a zkušenosti od lidí, kteří už nějakou dobu investují. Jak jste se rozhodovali vy? Co byste doporučili někomu, kdo neví, kterou cestou se vydat?

188 slov
1.9 minut čtení
20. 12. 2024
Patrik Dunka
Patrik Dunka

Myslím, že to, co je lepší, záleží na tom, co od investice očekáváš. Akcie jsou fajn pro rychlé zisky, ale jak říkáš, trh je dost divoký. Člověk se může snadno dostat do situace, kdy mu akcie spadnou a pak neví, co s tím. Navíc s daněmi to není jednoduché, většinou se platí zisk z investic.

Nemovitosti jsou stabilnější, ale jakmile do toho vlítnete, tak zjistíte, že údržba a náklady na opravy můžou celkem zamávat s rozpočtem. A pokud si vezmeš hypotéku a trh klesne, můžeš mít problém. Pronájem vypadá lákavě, ale častokrát to není tak snadné – nájemci mohou být problémoví a taky je třeba počítat s tím, že nemovitost může stát bez nájemníka.

Osobně bych doporučil začít s menšími investicemi do akcií nebo ETF (to je jako koš akcií), abys viděl, jak se cítíš s rizikem. Pak si případně můžeš pohrávat i s nemovitostmi, ale chce to víc znalostí a zkušeností. Rozložení portfolia mezi obojí by mohlo být nejlepší cesta.

160 slov
1.6 minut čtení
30. 10. 2024
Aleš Karásek
Aleš Karásek

Jasně, to je těžká otázka. Akcie ti můžou přinést rychlý zisky, ale taky o všechno přijít, zvlášť když je trh divokej. Můžeš investovat do ETF nebo podílových fondů, což je o něco bezpečnější. Ale nemovitosti jsou prostě jiná liga – stabilnější, ale vyžadují víc úsilí a peněz na údržbu. Když koupíš byt na pronájem, musíš počítat s náklady jako daně, opravy nebo i neplatiči. A co se týče hypoték, to je fakt riziko, když trh spadne a ty zůstaneš s dluhem. Zkus si zvážit investice do REITs (real estate investment trusts), mají výhody nemovitostí bez nutnosti se starat o údržbu. Je dobrý mít rozložené portfolio – akcie i nemovitosti, ale záleží na tom, kolik času a peněz chceš do toho vložit. Každopádně se doporučuje se vzdělávat a možná začít s menšími částkami, abys získal zkušenosti.

135 slov
1.4 minut čtení
15. 11. 2024
Stanislav Macek
Stanislav Macek