Charts.cz/Fórum/Jaký má halving bitcoinů vliv na cenu kryptoměny?

Jaký má halving bitcoinů vliv na cenu kryptoměny?

Zajímalo by mě, jak vlastně ovlivňuje halving bitcoinů cenu této kryptoměny. Slyšel jsem, že to je docela důležitý moment v životě bitcoinu a že se to děje jednou za několik let. Vím, že halving znamená snížení odměny pro těžaře za vytěžení bloku, což by mělo snížit množství nových bitcoinů, které se dostávají na trh. Ale jaké to má konkrétní dopady na cenu? Zaznamenal jsem, že po předchozích halvingech cena bitcoinu obvykle vzrostla, ale proč je to tak? Je to způsobeno tím, že méně nových bitcoinů znamená větší poptávku nebo je tam i něco jiného? A co si myslíte o tom, jak bude vypadat trh po dalším halvingu? Je možné, že ceny explodují nebo naopak zůstanou stabilní? Jak se na to dívají ostatní investoři? Mám pocit, že je kolem toho spousta spekulací, ale chtěl bych vědět, co si o tom myslíte vy. Jaké máte zkušenosti nebo názory na tento proces a jeho vliv na trh s kryptoměnami?

156 slov
1.6 minut čtení
10. 4. 2024
Stanislav Dobeš
Stanislav Dobeš

Halving je fakt dost zásadní událost pro bitcoin, to je pravda. V podstatě to znamená, že těžaři dostanou za vytěžení bloku o polovinu míň bitcoinů, což v konečném důsledku snižuje nabídku nových bitcoinů na trhu. Když je nabídka nižší a poptávka zůstává (nebo roste), tak cena obvykle stoupá. To jsme viděli i po předchozích halvingech – většinou došlo k výraznému nárůstu ceny bitcoinu v následujících měsících nebo letech. Je to jako cyklus, který se opakuje. Kromě toho je kolem toho spousta spekulací, všichni očekávají, že cena poroste, což může vést k tomu, že investoři začnou nakupovat víc už před halvingem, a tím tlačí cenu nahoru ještě víc.

Co se týče budoucnosti po dalším halvingu, tak to je otázka. Někdo říká, že cena exploduje jako minule, jiní si myslí, že trh může být stabilnější a ne tak volatilní jak dřív. Každopádně kolem toho je hrozně moc názorů a nevím jak to přesně dopadne. Ale určitě na to budou lidi reagovat a spekulace budou pokračovat.

162 slov
1.6 minut čtení
6. 10. 2024
Karolína Pešková
Karolína Pešková

Halving bitcoinu je fakt zajímavý moment, co ovlivňuje cenu. Jak říkáš, odměna pro těžaře se sníží na polovinu, což znamená, že se na trh dostává míň nových bitcoinů. To může zvýšit poptávku, protože když je nabídka omezená a lidi chtějí víc, cena jde nahoru. V minulosti jsme viděli, že po halvingu většinou cena vzrostla – např. po halvingu v roce 2016 a 2020 se cena bitcoinu výrazně zvedla. Je to částečně způsobeno spekulacemi investorů, kteří očekávají, že cena poroste. Všichni sledují trh a snaží se odhadnout, co se stane dál, takže je tam hodně nervozity a očekávání. Po dalším halvingu bych určitě čekal nějaký růst ceny, ale jestli to bude explozivní nebo stabilní, to je těžko říct. Záleží na tom, jak se zachovají investoři a jaká bude celková situace na trhu s kryptoměnami. Všechno to okolo bitcoinu je prostě plný spekulací a nikdo neví, co přijde.

146 slov
1.5 minut čtení
24. 6. 2024
Ladislav Štěpánek
Ladislav Štěpánek