Charts.cz/Fórum/Co to vlastně jsou NFT a jak se do nich můžu zapojit?

Co to vlastně jsou NFT a jak se do nich můžu zapojit?

V poslední době se hodně mluví o NFT a já vůbec nevím, co si o tom mám myslet. Vlastně jsem slyšel, že jsou to nějaké digitální věci, ale co to přesně znamená? Jaký je to typ investice, a proč by mě to mělo zajímat? Můžu na tom vydělat peníze, nebo je to jenom další bublina, která praskne? A také by mě zajímalo, jak se vlastně do těch NFT můžu zapojit. Musím mít nějaké speciální dovednosti nebo znalosti? Jak se vůbec začíná? Mám si pořídit kryptoměnu, abych mohl nakupovat NFT, nebo jak to funguje? A co všechny ty platformy jako OpenSea nebo Rarible – co to vlastně je, a kterou si mám vybrat? Je tam nějaký rozdíl mezi různými platformami? A pokud bych chtěl vytvořit svoje vlastní NFT, jaký je proces? Je to složité nebo relativně jednoduché? Jak moc je důležité mít kvalitní umění nebo obsah, aby to mělo nějakou hodnotu? A co ochrana duševního vlastnictví – jak funguje v případě NFT? Je tu vůbec nějaká právní záruka, že mi nikdo moje NFT neukradne nebo nezkopíruje? Taky bych rád věděl, jestli mám investovat do NFT jako jednotlivci nebo raději přes nějakou skupinu či fond. Je lepší nakupovat hotové NFT, nebo se soustředit na nové projekty a nadějné umělce? A ještě jedna věc: existují nějaké rizika spojená s investicemi do NFT, na která bych si měl dát pozor? Mám pocit, že je toho hodně a nevím, kde začít. Díky za všechny rady!

240 slov
2.4 minut čtení
4. 8. 2023
Eva Bezděková
Eva Bezděková

NFT jsou vlastně digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví nějakého unikátního digitálního díla – může to být obrázek, video, hudba atd. Funguje to na blockchainu, takže je to dost bezpečné. Můžeš na tom teoreticky vydělat, ale je to dost rizikový trh, spousta lidí mluví o bublině. Začít můžeš tím, že si pořídíš nějakou kryptoměnu (většinou Ether) na burze a pak se zaregistruješ na platformě jako OpenSea nebo Rarible. Ty platformy mají trochu jiná pravidla a nabídku, takže si prozkoumej, která ti sedí víc. Pokud chceš vytvořit vlastní NFT, můžeš použít nástroje přímo na těchto platformách, ale musíš mít něco, co lidé chtějí koupit – kvalitní umění nebo zajímavý obsah. Ochrana duševního vlastnictví je složitější – když prodáš NFT, neznamená to automaticky, že prodáváš i práva k obsahu. To si musíte ujasnit. Co se týče investování, můžeš se rozhodnout jít do toho sám nebo najít skupinu. Nové projekty můžou být zajímavé, ale i riskantní. A pamatuj si – jakékoli investice do NFT mohou přinést velké zisky, ale i velké ztráty, tak buď opatrný.

171 slov
1.7 minut čtení
10. 11. 2024
Jindřich Štefan
Jindřich Štefan

Takže, NFT jsou vlastně takový digitální certifikáty vlastnictví, většinou spojený s uměním, hudbou nebo jiným obsahem. Když si koupíš NFT, kupuješ si unikátní kousek na blockchainu, což je ten systém, co zajišťuje, že je to tvoje a nikdo to nemůže jen tak okopírovat. Můžeš na tom vydělat, ale je to dost riskantní – někteří lidé dělají slušný prachy, jiní zase prodělávají, protože to je dost spekulativní trh. K tomu, jak se do toho zapojit, potřebuješ kryptoměnu, většinou Ethereum, a nějakou peněženku jako MetaMask.

Pak máš platformy jako OpenSea nebo Rarible – tam můžeš nakupovat nebo prodávat NFT. Rozdíl mezi nimi je většinou v uživatelském rozhraní a poplatcích. Pokud chceš vytvořit vlastní NFT, je to relativně jednoduchý – potřebuješ mít nějaký digitální obsah a pak ho nahraješ na platformu. Kvalita obsahu je důležitá, ale ne vždy rozhodující.

Ohledně duševního vlastnictví – sice máš certifikát o vlastnictví, ale samotný obsah může být chráněnej jinak. Právní záruky tu moc nejsou. Co se týče investic, můžeš se spojit s dalšími lidmi nebo investovat sám, ale oboje má svý pro a proti.

A rizika? Jo, hodně! Kolísání ceny je normální a trh může být dost volatilní. Takže dobře zvažuj, do čeho jdeš a jestli máš na to nervy.

200 slov
2 minut čtení
3. 12. 2024
Marcela Kolmanová
Marcela Kolmanová