Charts.cz/Fórum/Jak začít s investováním do kryptoměn, když nevím nic o technologii?

Jak začít s investováním do kryptoměn, když nevím nic o technologii?

Chtěl bych se zeptat, jak vlastně začít investovat do kryptoměn, když mám o tom minimální znalosti a vlastně nevím, co to všechno obnáší. Slyšel jsem o bitcoinech a etheru, ale když se podívám na všechny ty různé altcoiny a projekty, cítím se úplně ztraceně. Jak se vůbec naučit něco o těchto technologiích? Je potřeba mít nějaké speciální dovednosti nebo znalosti z oblasti IT? A co vlastně znamená blockchain? Je to složité na pochopení? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké zdroje nebo kurzy, které by mi mohly pomoci pochopit základy investování do kryptoměn, aniž bych musel studovat programování nebo technologie na vysoké škole. Jakou platformu bych měl zvolit pro nákup kryptoměn jako nováček? Mám se zaměřit na známější burzy, nebo je lepší hledat menší a méně populární platformy? A jak je to s bezpečností? Co bych měl vědět o ochraně svých investic? Rád bych slyšel i názory zkušenějších investorů – co byste doporučili někomu, kdo teprve začíná a nemá žádné předchozí zkušenosti s obchodováním nebo investováním obecně? Jakým způsobem si mám nastavit rozpočet na investice do kryptoměn a jak se vyhnout běžným chybám začátečníků? Děkuji za jakoukoli radu alebo doporučení!

189 slov
1.9 minut čtení
27. 1. 2023
Milena Zlámalová
Milena Zlámalová

Takže, pokud chceš začít s investováním do kryptoměn, doporučil bych ti, abys si nejdřív udělal základní přehled o tom, co vlastně kryptoměny jsou. Blockchain je technologie, na které většina kryptoměn běží, a je to vlastně takový decentralizovaný ledger, kde se zaznamenávají všechny transakce. Nepotřebuješ mít IT dovednosti, ale trocha technického povědomí ti určitě pomůže.

Zkus se podívat na nějaké online kurzy nebo videa na YouTube o kryptoměnách. Jsou tam spousty zdrojů pro začátečníky – třeba CoinMarketCap nebo Binance Academy.

Co se týče platforem pro nákup, doporučil bych začít na známějších burzách jako Coinbase nebo Binance. Jsou bezpečnější a mají dobré uživatelské rozhraní. Méně známé platformy můžou mít lepší poplatky, ale většinou jsou riskantnější.

Bezpečnost je klíčová! Udržuj své kryptoměny v hardwarové peněžence nebo aspoň dvoufaktorové autentifikaci na burze. Nikdy nesdílej svoje soukromé klíče a buď opatrný na phishing.

Co se týče rozpočtu, nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. A hlavně se vyhni FOMO (fear of missing out) – nekupuj něco jen proto, že to letí nahoru. Sleduj trh, uč se a postupně si buduj portfolio.

A nakonec, buď trpělivý a nepanikař, když cena klesne. Investování do kryptoměn je maraton, ne sprint.

190 slov
1.9 minut čtení
6. 2. 2025
Natálie Koudelková
Natálie Koudelková

Investování do kryptoměn začíná tím, že si uděláš trochu domácí úkol. Základní znalosti o bitcoinu a etheru jsou dobrý start, ale doporučuji číst články a sledovat videa na YouTube, abys pochopil, co je to blockchain a jak to funguje. Nejsou potřeba žádné speciální IT dovednosti na začátek, ale pochopení základního principu, jak kryptoměny fungují, ti rozhodně pomůže.

Pokud jde o burzy, začni s těmi známějšími jako Coinbase nebo Binance. Jsou uživatelsky přívětivé a mají dobré zabezpečení. Menší burzy můžou mít výhodné poplatky nebo méně konkurence, ale většinou s nimi je víc rizika.

Bezpečnost je klíčová, takže si dej pozor na svou peněženku – používej hardwarovou peněženku pro větší částky a dvoufaktorové ověřování všude, kde to jde.

Co se týká rozpočtu, investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit. Spousta nováčků udělá chybu tím, že investují příliš brzo a pak panikaří při poklesech trhu. Uč se z chyb a nedělej impulzivní rozhodnutí. Sleduj trendy a buď trpělivý – kryptoměny jsou volatilní a potřebují čas na růst.

164 slov
1.6 minut čtení
7. 2. 2025
Bohuslav Beran
Bohuslav Beran