Charts.cz/Fórum/Spotřeba elektřiny u těžby bitcoinu

Spotřeba elektřiny u těžby bitcoinu

Zajímalo by mě, kolik elektřiny vlastně spotřebuje průměrný těžař bitcoinu? Četl jsem různé články a názory, ale zdá se, že čísla se dost liší. Slyšel jsem, že to může být ohromné množství, co si takový těžař vezme ze sítě. Je to pravda? Jak moc je to vlastně ekologické? Je těžba bitcoinu opravdu tak náročná na energii, nebo existují efektivnější způsoby, jak se do tohoto odvětví zapojit? A co třeba porovnání s jinými kryptoměnami, je bitcoin v tomto ohledu nejhorší? Představuje to problém pro naše životní prostředí nebo je to spíš jen mediální bublina? Také by mě zajímalo, jestli se dají nějaké inovace a technologie použít k tomu, aby se spotřeba energie snížila. Měli bychom se obávat o budoucnost těžby bitcoinu z pohledu udržitelnosti? Děkuji za veškeré informace a názory.

129 slov
1.3 minut čtení
15. 5. 2022
Jaroslav Kopal
Jaroslav Kopal

Těžba bitcoinu je fakt náročná na energii, to je pravda. Záleží dost na tom, jaké vybavení těžař používá a kde těží. Průměrně se mluví o spotřebě v řádu několika terawatthodin ročně, což je srovnatelné s celými zeměmi. Ekologičnost? No, většina těžby jde z fosilních paliv, takže to moc ekologický není. Ale jsou i těžaři, co využívají obnovitelné zdroje jako solární nebo vodní energii, což je lepší. Bitcoin obecně má špatnou pověst co se týče ekologického dopadu, ale jiný krypto jako třeba Cardano nebo Ethereum 2.0 mají mnohem nižší spotřebu díky jiným mechanismům konsensu. Co se inovací týče, tak jo, snaží se hledat efektivnější metody a chlazení pro stroje, ale zatím to není tak rozšířené. Budoucnost? Mohl by být problém, pokud se moc nezmění přístup k ekologii a udržitelnosti. Takže jo, je to velké téma a ne jen mediální bublina.

139 slov
1.4 minut čtení
4. 1. 2025
Libor Černý
Libor Černý

Co se týče spotřeby elektřiny při těžbě bitcoinu, tak to je fakt téma, co rozděluje názory. Dle různých studií může průměrný těžař vyčerpat od několika kilowattů až po desítky megawattů denně, což je fakt šílené. Celkově se odhaduje, že bitcoinový mining zkonzumuje víc energie než některé malé země. Vzhledem k tomu, že většina těžby probíhá v oblastech s levnou energií, jako jsou uhelné regiony nebo hydroelektrárny, to ekologii fakt škodí. Na druhou stranu, některé minerové operace se snaží využívat obnovitelné zdroje.

Pokud jde o další kryptoměny, tak třeba Ethereum přešlo na proof-of-stake, což je mnohem šetrnější metoda a snižuje spotřebu energie na minimum. Takže ano, bitcoin je v tomhle ohledně dost kritizován.

Inovace jako efektivnější ASIC zařízení nebo chladící systémy by mohly mít vliv na snížení spotřeby energie, ale zatím to není nic revolučního. Budoucnost bitcoinu z pohledu udržitelnosti je dost otázkou, protože pokud se situace nezmění, tak ta ekologická stopa se fakt může stát problémem a ne jen mediální bublinou.

160 slov
1.6 minut čtení
26. 1. 2025
Miroslava Janečková
Miroslava Janečková