Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní faktory ovlivňující náklady na těžbu bitcoinu?

Jaké jsou hlavní faktory ovlivňující náklady na těžbu bitcoinu?

Zajímalo by mě, co všechno ovlivňuje náklady na těžbu bitcoinu. Slyšel jsem, že to není jen o ceně elektřiny, ale i o dalších faktorech. Jak velký vliv má cena hardwaru? A co jako klima a teplota, ovlivňuje to nějak efektivitu těžby? Mám pocit, že i lokalita hraje roli, protože někde je elektřina levnější a jinde dražší. Je tu vůbec nějaký vztah mezi obtížností těžby a náklady? A co různé technologie, které se používají? Všiml jsem si, že se hodně mluví o ASIC zařízeních, ale jsou opravdu tak výhodná? Jak si stojí návratnost investic v případě těžby oproti jiným investicím do kryptoměn? Co všechno bych měl mít na paměti, pokud uvažuji o tom, že začnu s těžbou? Díky za všechny rady a postřehy!

122 slov
1.2 minut čtení
16. 5. 2023
Denisa Hladíková
Denisa Hladíková

Náklady na těžbu bitcoinu ovlivňuje fakticky hodně věcí. Začnu tou elektřinou, to je asi největší položka. Je jasný, že v oblastech s levnější elektřinou se těží líp. Například v Kanadě nebo na Islandu, kde mají hodně obnovitelný energie, je to fajn. Potom samozřejmě hardware, čím lepší a výkonější zařízení, tím víc bitcoinu vytěžíš. ASICy jsou teďka hodně populární a mají fakt vysokou efektivitu, ale zas nejsou zadarmo, takže návratnost investice může být otázka. K tomu klimatické podmínky taky hrají roli – pokud je místo moc teplý, tak ti to zařízení může přehřívat a sníží to výkon. Co se obtížnosti týče, ta se mění podle toho, kolik lidí těží a jak moc je výkonnej jejich hardware. No a nakonec lokalita – ta hraje roli nejen kvůli ceně elektřiny, ale třeba i regulacím. Takže pokud přemýšlíš o tom začít s těžbou, zjisti si všechno okolo nákladů, místních podmínek a investic do techniky. Je to dost komplexní záležitost.

155 slov
1.6 minut čtení
17. 5. 2023
Zdeňka Vlčková
Zdeňka Vlčková

Náklady na těžbu bitcoinu fakticky závisí na několika faktorech. Hlavně je to cena elektřiny, protože to je asi největší náklad. Ale jak říkáš, není to jen o tom. Cena hardwaru hraje taky velkou roli – novější a výkonnější ASIC zařízení jsou dražší, ale z dlouhodobého hlediska ti mohou snížit náklady na kilowatt-hodinu, což se vyplatí.

Klima a teplota taky ovlivňují efektivitu, protože horko znamená víc chlazení, což je další náklad. Když je ale příznivé klima (třeba chladnější oblasti), můžeš ušetřit za chlazení. Lokalita je klíčová – někde máš levnou energii z obnovitelných zdrojů, jinde tě to může zabít.

Obtížnost těžby se mění podle toho, jak moc lidí těží, takže když víc lidí přichází, obtížnost roste a tím pádem můžeš mít víc nákladů na jednotku vytěženého bitcoinu. Pokud jde o návratnost investic, je to dost riskantní a hodně záleží na trhu – když ceny klesnou, těžba může být víc nevýhodná.

Když uvažuješ o těžbě, tak se zamysli nad tím, co všechno do toho chceš vložit – začni s dobrým plánem ohledně nákladů, technologií a potenciálního zisku. Dobrý luck!

176 slov
1.8 minut čtení
18. 3. 2024
Dana Zajícová
Dana Zajícová