Charts.cz/Fórum/Jak se dělá rebalancování portfolia? Co na to říkáte?

Jak se dělá rebalancování portfolia? Co na to říkáte?

Zajímalo by mě, jak se vlastně dělá to rebalancování portfolia. Slyšel jsem, že je to důležitý krok pro udržení správného rozložení investic, ale nikdy jsem to pořádně nepochopil. Kdy a jak často bych měl rebalancovat? Je lepší se držet nějakého časového harmonogramu, nebo spíš reagovat na změny na trhu? Taky by mě zajímalo, jaké jsou nejčastější chyby, které lidé dělají při rebalancování. Představoval jsem si, že je to prostě o tom, přesunout peníze z jedné investice do druhé, ale zdá se, že je v tom víc nuancí. Máte někdo zkušenosti s tímto procesem? Jak to funguje v praxi? Jaké strategie doporučujete a co si myslíte o různých přístupech k rebalancování portfolia? To mě opravdu zajímá! Myslím, že by mi to mohlo hodně pomoci při správě mých investic a tvorbě pasivního příjmu. Rád bych slyšel názory a tipy od lidí, kteří mají s tímhle více zkušeností.

145 slov
1.5 minut čtení
8. 6. 2023
Libor Černý
Libor Černý

Rebalancování portfolia je fakt důležité, když chceš udržet riziko na úrovni, na kterou jsi zvyklý. V podstatě jde o to, že když se tvé investice vyvíjejí, tak se mění jejich procentuální zastoupení v portfoliu. Například, když ti akcie hodně vzrostou, můžeš mít víc akcií než jsi původně chtěl a tím pádem i víc rizika. Takže ty prostě prodáš část akcií a koupíš třeba dluhopisy nebo jiné investice, aby ses vrátil zpátky k původnímu rozložení.

Co se týče frekvence, můžeš to dělat třeba jednou za rok nebo po dosažení určitého procenta změny (třeba 5%). Je to dost individuální, záleží na tom, jak moc chceš mít věci pod kontrolou. Někdo radši reaguje na trh a dělá to častěji, jiný zase preferuje stabilitu a dělá to méně často.

Chyby? No, hodně lidí zapomíná rebalancovat vůbec nebo se nechá unést emocemi, když trh klesá a prodávají v panice. Důležitý je mít plán a držet se ho. Takže nejdůležitější je mít jasnou strategii a nebát se udělat krok zpět, když je to potřeba!

167 slov
1.7 minut čtení
21. 8. 2022
Eliška Dvořáčková
Eliška Dvořáčková

Rebalancování portfolia je vlastně příprava na to, aby tvoje investice byly pořád ve správném poměru, jak jsi to zamýšlel. Jak se trhy mění, tak se i hodnota tvých aktiv mění a to může narušit tvé původní rozložení. Třeba jsi chtěl mít 60 % akcií a 40 % dluhopisů, ale když akcie vyrostou, najednou máš třeba 70 % v akciích. Rebalancování ti pomůže vrátit to zpět na 60/40. Kdy rebalancovat? Někdo to dělá jednou za rok, jiní podle určitého procenta změny (třeba když se odchylka od cílového poměru zvýší o 5 %). Důležité je mít plán a držet se ho. Co se týče chyb, lidi často rebalancují příliš často nebo vůbec, což může být problém. Můžeš si tím zbytečně přicházet o zisky nebo se dostat do špatné pozice na trhu. Takže klidně si připrav rutinu, ale buď obezřetný a nesnaž se přehnaně reagovat na každou změnu na trhu. Dobrá strategie je prostě investovat do rozpoznaných aktiv a občas se na to podívat a upravit, když je to potřeba.

167 slov
1.7 minut čtení
2. 10. 2022
Stanislav Matoušek
Stanislav Matoušek