Charts.cz/Fórum/Kdy rebalancovat investiční portfolio?

Kdy rebalancovat investiční portfolio?

Pokud se snažím spravovat své investice a chci mít nějakou strategii, tak se mi neustále honí hlavou otázka, kdy bych měl rebalancovat své investiční portfolio. Je pravda, že si hodně lidí myslí, že by to mělo být jednou za čas, ale co to vlastně znamená? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní signály nebo indikátory, které naznačují, že je ten správný čas na rebalancování. Myslím tím nejen situaci na trhu, ale třeba i změny v mé osobní finanční situaci. Jak často bych měl kontrolovat poměr akcií a dluhopisů, abych se ujistil, že to odpovídá mému rizikovému profilu? Je lepší se držet určitého harmonogramu, jako například každý rok, nebo spíš reagovat na tržní podmínky a volatilitu? Také jsem slyšel o různých metodách rebalancování - třeba pomocí prahových hodnot nebo pravidelných intervalů. Jaké máte zkušenosti s těmito přístupy? Ať už jste začínající investor nebo máte nějaké zkušenosti na kontě, zajímalo by mě, jak k tomu přistupujete vy. Co vše berete v úvahu při rebalancování portfolia? Děkuji za jakoukoli radu alebo tip!

169 slov
1.7 minut čtení
30. 3. 2022
Božena Světlíková
Božena Světlíková

Rebalancování portfolia je dost důležitá věc, ale jak často to dělat, tak to je hodně o osobních preferencích. Obecně doporučuju se na to koukat aspoň jednou ročně, ale pokud vidíš, že ti akcie nebo dluhopisy odskakujou od tvého původního plánu, tak bych se nebál rebalancovat třeba i častěji. Třeba když některá část portfolia vyroste nebo naopak klesne o víc než 5-10%, to může být signál. Je dobrý koukat i na svoji finanční situaci – pokud se změní tvé cíle nebo rizikový profil, tak bys měl taky zvážit úpravy. Někteří investoři používají prahové hodnoty, což je fajn metoda, ale zase záleží na tom, co ti víc vyhovuje. Mějte na paměti, že rebalancování může mít dopad na daně, takže s tím taky počítej. Takže v zásadě – sleduj trh, měň podle toho, jak se mění tvoje situace a neboj se udělat změny, když to cítíš. Hlavně si udržuj rozumný poměr akcií a dluhopisů podle svých cílů.

154 slov
1.5 minut čtení
25. 1. 2025
Emil Prchal
Emil Prchal

Rebalancování portfolia je fakt důležitý, ale záleží na tom, co ti víc vyhovuje. Často se doporučuje kontrolovat to jednou ročně, ale pokud máš nějaký velký pohyb na trhu nebo se změní tvoje osobní situace, tak bych na to koukal častěji. Například když ti akcie hodně vyrostou a už máš víc než jsi chtěl, tak je fajn udělat rebalanc. Většina lidí používá prahové hodnoty - třeba když se poměr akcií a dluhopisů změní o víc jak 5-10%. To ti dává možnost lépe řídit riziko bez toho, abys byl pořád u počítače. Osobně bych se spíš držel nějakého plánu, ale zároveň reagoval na tržní situaci. Můžeš mít klid v duši, když víš, že to máš pod kontrolou. Takže zvažuj jak trh, tak svoje vlastní okolnosti a podle toho se rozhodni, kdy rebalancovat.

130 slov
1.3 minut čtení
17. 12. 2022
Pavla Vlčková
Pavla Vlčková