Charts.cz/Fórum/Investice do kryptoměn a akcií najednou?

Investice do kryptoměn a akcií najednou?

Zajímá mě, jestli je opravdu dobrý nápad investovat do kryptoměn a akcií současně. Mám pocit, že obě tyto investiční možnosti mají své plusy i mínusy, ale nejsem si jistý, jestli se to vyplatí dělat najednou. Kryptoměny jsou tak volatilní a nevyzpytatelné, zatímco akcie mi přijdou o něco stabilnější, ale zase se bojím, že když to zkombinuju, tak riskuju víc, než bych měl. Jaké máte zkušenosti? Je lepší zaměřit se na jednu oblast nebo je rozložení investic mezi obě kategorie rozumné? Co třeba diverzifikace? Jak moc to vlastně pomáhá? A co se týče časového horizontu investic – je důležité mít nějakou strategii pro obě možnosti? Uvažoval jsem o tom, že bych si dal část peněz do akcií a část do kryptoměn, ale pak si říkám, jestli to není zbytečné komplikování situace. Jaké máte názory na to? Myslíte si, že by mi to mohlo přinést lepší výnosy nebo naopak víc ztrát?"

149 slov
1.5 minut čtení
19. 9. 2024
Daniela Fialová
Daniela Fialová

Investování do kryptoměn a akcií současně může být docela rozumný krok, pokud se to udělá správně. Akcie mají většinou stabilnější trend a historii, zatímco kryptoměny jsou mnohem víc volatilní a riskantní. Pokud se rozhodneš investovat do obou, je dobrý jako prvotní krok trochu diversifikovat. Můžeš třeba dát 60% do akcií a 40% do kryptoměn, nebo si to přizpůsobit podle toho, jak moc jsi ochoten riskovat. Tím pádem máš šanci profitovat z růstu akcií a zároveň si užít potenciální zisky z kryptoměn.

Co se týče časového horizontu, v případě akcií je lepší mít dlouhodobější plán, protože to ti může pomoct překonat výkyvy na trhu. U kryptoměn to chce být flexibilnější, protože tam můžeš přijít o peníze mnohem rychleji. Mít strategii pro obě oblasti určitě pomůže. Klíčem je nesázet všechno na jednu kartu a mít jasný plán, co uděláš v případě poklesu nebo růstu. Někdo říká, že je lepší zaměřit se na jednu oblast, ale podle mě je kombinace rozumná, pokud víš, co děláš. Hlavně si dej pozor na to, abys neinvestoval víc, než si můžeš dovolit ztratit.

175 slov
1.8 minut čtení
29. 1. 2025
Irena Čermáková
Irena Čermáková

Investování do kryptoměn a akcií najednou má své pro a proti. Na jedné straně, jak říkáš, akcie jsou obecně stabilnější a mohou ti přinést pravidelný výnos, zatímco kryptoměny jsou fakt volatilní a mohou ti během jednoho dne udělat radost nebo naopak velkou ztrátu. Ale právě tahle kombinace ti může nabídnout určitou diverzifikaci, což je fajn, protože snižuješ riziko, pokud jedna oblast spadne.

Pokud se rozhodneš investovat do obou, je dobrý mít jasnou strategii. Třeba si říct, kolik procent chceš mít v akciích a kolik v kryptu. Časový horizont je důležitý – pokud plánuješ investice na delší dobu, můžeš si dovolit víc riskovat s kryptoměnami.

Na druhou stranu pokud jsi víc konzervativní typ, tak bys měl radši zůstat u akcií nebo alespoň mít většinu v nich a jen malou část v kryptoměnách. Mnozí investoři doporučují postupné přidávání do portfolia podle vývoje trhu. Takže jo, může to být rozumné, ale chce to rozvážnost a nějakou tu informovanost. A nezapomeň na to, že být diverzifikovaný neznamená, že se ti vyhneš ztrátám úplně.

169 slov
1.7 minut čtení
6. 2. 2025
Karel Paleček
Karel Paleček