Charts.cz/Fórum/Jak začít s diverzifikací portfolia, když mám málo peněz?

Jak začít s diverzifikací portfolia, když mám málo peněz?

V poslední době se hodně mluví o důležitosti diverzifikace portfolia, ale co když máte jen pár ušetřených korun a nevíte, kde začít? Rád bych se zeptal, jak vlastně rozložit investice, když se potýkám s omezeným rozpočtem. Je lepší začít s akciemi nebo třeba s kryptoměnami? Mám také zájem o nemovitosti, ale přiznávám, že na koupi bytu zatím nemám. Jaké jsou možnosti pro malé investory? Mám pocit, že spousta lidí říká, že je důležité mít různorodé portfolio, ale jak to udělat bez velkých částek? Jaké jsou nejlepší strategie, které by mi pomohly ochránit moje peníze před ztrátou? Zajímalo by mě i to, jestli je rozumné investovat do ETF nebo podílových fondů s nízkými poplatky. Může mi někdo poradit jak začít a jaké platformy jsou nejlepší pro malé investice? A co si myslíte o investování do alternativních aktiv jako jsou NFT? Děkuju za všechny rady a tipy!

145 slov
1.5 minut čtení
23. 11. 2024
Eduard Roubal
Eduard Roubal

Diverzifikace je super důležitá, ale když máš málo peněz, musíš být chytřejší. Zkus začít s ETF nebo podílovýma fondama, protože ty ti umožní investovat do širšího spektra akcií s nízkýma poplatkama. Můžeš si vybrat fondy, který sledují indexy, což je relativně bezpečný způsob. Co se týče kryptoměn, tak to je dost rizikový, ale pokud chceš zkusit, tak třeba koupit jenom malou část a ne všechno. Nemovitosti jsou fajn, ale můžeš zkusit REITs (real estate investment trusts), což je jako investice do nemovitostí bez nutnosti kupovat byt. Alternativní aktiva jako NFT jsou spíš pro zábavu a riziko, já bych s tím začínal opatrně. Platformy jako Degiro nebo Fio jsou dobrý pro začátek. Hlavně investuj pravidelně a nezapomeň si udělat rezervu na horší časy.

122 slov
1.2 minut čtení
15. 10. 2024
Pavla Kubíčková
Pavla Kubíčková

Diverzifikace s málo penězi je možná, i když je to náročnější. Místo toho, abys investoval všechno do jedné akcie nebo kryptoměny, zkus rozložit peníze mezi pár různých aktiv. ETF jsou super volba pro malé investice, protože ti umožní mít přístup k různým akciím najednou s nízkými poplatky. Podílové fondy taky můžou být fajn, ale pozor na poplatky.

Kryptoměny jsou riskantní, tak se do nich pouštěj opatrně. Pokud chceš zkusit nemovitosti, můžeš se podívat na REITs (real estate investment trusts), což je dobrá alternativa bez nutnosti kupovat celý byt.

Co se týče alternativních aktiv jako NFT, to je hodně spekulativní a můžeš tam snadno přijít o peníze, takže bacha na to. Investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit a snaž se pravidelně spořit a investovat i malé částky. Dobré platformy pro začátek jsou třeba Robinhood nebo Revolut, kde můžeš začít s malými investicemi. Hlavně se vzdělávej a sleduj trhy.

149 slov
1.5 minut čtení
21. 1. 2025
Michal Fučík
Michal Fučík