Charts.cz/Fórum/Jaká jsou největší rizika spojená s investováním do DeFi?

Jaká jsou největší rizika spojená s investováním do DeFi?

Zdravím všechny, přemýšlím o investicích do decentralizovaných financí, ale mám dost obavy z různých rizik, které s tím mohou být spojeny. Nedávno jsem se dozvěděl, že DeFi nabízí skvělé příležitosti pro zhodnocení investic, ale zároveň jsem narazil na spoustu varování ohledně bezpečnosti a volatility. Mohl by mi někdo vysvětlit, jaká jsou ta největší rizika, na která bych si měl dát pozor? Jaké konkrétní hrozby hrozí například od smart kontraktů nebo hacků? Slyšel jsem i o tom, že je tu vysoká úroveň regulace a že některé projekty mohou být podvodné. Jak poznat důvěryhodnost platformy? A co likvidita, je to něco, co bych měl mít na paměti? Možná máte i osobní zkušenosti s těmito riziky, které byste mohli sdílet. Děkuju za každou radu!

121 slov
1.2 minut čtení
22. 10. 2021
Zuzana Hrdličková
Zuzana Hrdličková

DeFi je fakt zajímavý, ale má pár velkých rizik, na který si dej pozor. První velká věc jsou smart kontrakty – ty můžou mít chyby nebo zranitelnosti, takže pokud se do něčeho investuješ, vždycky si ověřuj, jestli to bylo auditovaný. Pak jsou tu hacky, což je v DeFi dost častý. Hackeři můžou ukrást peníze z protokolů a ty pak můžeš přijít o všechno.

Regulace je další téma – spousta projektů není regulovaných a může to být úplně podvod. Důvěryhodnost platformy zjistíš skrz recenze, komunitu a jak dlouho fungují. Pokud je projekt nový, můžeš mít s jeho důvěryhodností problém.

A co se likvidity týče – je důležitý mít na paměti, že když chceš vybrat peníze, nemusíš mít vždy možnost prodat bez ztráty. Takže jo, prozkoumej to pořádně předtím, než něco pošleš. Držím palce!

132 slov
1.3 minut čtení
4. 8. 2024
Olga Tichá
Olga Tichá

Investování do DeFi může být fakt skvělé, ale je tu pár věcí, na který si dát pozor. První velký problém jsou smart kontrakty, protože pokud mají nějakou chybu nebo jsou špatně napsaný, tak ti můžou vycucnout peníze. Hackeři si na to občas smlsnou a celkem dost projektů už bylo okradeno. K tomu regulace – je to hodně rozporuplný. Některý platformy můžou být v úzkých kvůli právním záležitostem, což by mohlo ovlivnit i tvoje investice. Důvěryhodnost můžeš zjistit podle toho, jak dlouho projekt funguje, jaký má tým a jestli je otevřenej auditům a tak. A likvidita – to je důležitý taky! Pokud chceš prodat nebo koupit tokeny a nikdo o ně nemá zájem, tak se dostaneš do problémů. Takže jo, radši se dobře podívej, než někam šoupneš prachy.

127 slov
1.3 minut čtení
28. 8. 2024
Vladimír Horák
Vladimír Horák