Charts.cz/Fórum/Co se stane s mými dlouhodobými dluhopisy, když vzrostou úrokové sazby?

Co se stane s mými dlouhodobými dluhopisy, když vzrostou úrokové sazby?

Mám takový dotaz ohledně svých dlouhodobých dluhopisů. Zajímá mě, co přesně se stane, když úrokové sazby vzrostou. Chápu, že dluhopisy mají pevně stanovený výnos, ale přemýšlím, jak by to mohlo ovlivnit jejich hodnotu na trhu. Pokud si dobře pamatuji, čím vyšší jsou úrokové sazby, tím nižší je cena stávajících dluhopisů, ale co to vlastně znamená pro mě jako investora? Měl bych se obávat ztráty v případě, že bych je chtěl prodat před splatností? A jak moc by změna úrokových sazeb mohla posunout hodnotu mých dluhopisů? Zajímá mě také, jestli existují nějaké strategie, jak se s tímto rizikem vyrovnat, nebo jestli je lepší prostě vyčkat a držet je až do splatnosti. Jaký je váš názor na toto téma? Slyšel jsem o různých typech dluhopisů a jejich citlivosti na úrokové sazby, ale dost těžko se mi v tom orientuje. Děkuji za jakékoliv rady alebo názory.

143 slov
1.4 minut čtení
15. 5. 2024
Martin Kysela
Martin Kysela

Když úrokové sazby stoupnou, tak ceny tvých dlouhodobých dluhopisů většinou klesají. To je proto, že nově vydávané dluhopisy s vyšším úrokem jsou atraktivnější, takže ti, co chtějí prodat, musí snížit cenu svých starších dluhopisů s nižším výnosem, aby je prodali. Jestliže plánuješ držet dluhopisy do splatnosti, tak tě to zas tolik trápit nemusí, protože po splatnosti dostaneš zpět nominální hodnotu. Ale pokud bys je chtěl prodat dřív, tak si můžeš připravit na nějaké ztráty. Množství, o které ti klesne hodnota dluhopisů, záleží na tom, jak moc úrokové sazby vzrostou a jak dlouhou máš dobu do splatnosti – delší splatnost obvykle znamená vyšší citlivost na změny sazeb. Co se týče strategií, můžeš zvažovat diverzifikaci nebo investice do dluhopisových fondů, které spravují profesionálové a mají různé strategie na vyrovnání se s rizikem. Jinak jo, pokud se nebojíš krátkodobých ztrát a jsi v tom na delší čas, klidně jen počkej.

147 slov
1.5 minut čtení
28. 8. 2024
Božena Hradilová
Božena Hradilová

Když vzrostou úrokové sazby, tvoje dlouhodobé dluhopisy budou pravděpodobně ztrácet na hodnotě, pokud bys je chtěl prodat před splatností. Dluhopisy mají fixní výnos, takže když nové dluhopisy nabízejí vyšší úrok, tvoje staré dluhopisy s nižším výnosem jsou méně atraktivní. To znamená, že jejich cena na trhu klesne. Můžeš to brát tak, že pokud je prodáš teď, dostaneš méně peněz, než co jsi za ně zaplatil. Ale pokud je držíš do splatnosti, dostaneš zpět nominální hodnotu a úroky, což je v pohodě. Záleží na tom, jak moc ti na tom záleží a jestli plánuješ prodat nebo ne. Pokud jsi nervózní z fluktuací trhu, můžeš zvažovat diverzifikaci portfolia nebo investice do dluhopisů s kratší splatností, které jsou obecně méně citlivé na změny úrokových sazeb. Ale pokud si věříš a máš čas, tak se neboj a drž je až do konce.

138 slov
1.4 minut čtení
23. 1. 2025
Marie Pechová
Marie Pechová