Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní rizika, když investuji do dlouhodobých dluhopisů?

Jaké jsou hlavní rizika, když investuji do dlouhodobých dluhopisů?

Přemýšlím o tom, že bych investoval do dlouhodobých dluhopisů, ale mám trošku obavy a chtěl bych se zeptat, jaká jsou hlavní rizika spojená s tímto typem investice. Zjistil jsem, že dluhopisy mohou být v porovnání s akciemi považovány za bezpečnější investici, ale co když se něco pokazí? Jaké faktory by měly být v úvahu při rozhodování o investici do dlouhodobých dluhopisů? Mám na mysli zejména riziko úrokových sazeb – co když se úrokové sazby zvýší, jak by to ovlivnilo hodnotu mých dluhopisů? A co inflace? Jak moc bych měl brát v potaz její vliv na výnosy z těchto dluhopisů? Potom je tady také otázka kreditního rizika – co když emitent dluhopisu zkrachuje nebo bude mít problémy se splácením? Jak to mohu zjistit předem? Předpokládám, že i likvidita může hrát roli, ale jak moc bych se měl obávat toho, že nebudu moci své dluhopisy prodat za rozumnou cenu, pokud bych je chtěl rychle převést na hotovost? Rád bych slyšel názory od těch, kteří mají zkušenosti s investováním do dlouhodobých dluhopisů. Jaké konkrétní tipy nebo rady mi můžete dát, abych minimalizoval rizika a udělal informované rozhodnutí?

184 slov
1.8 minut čtení
27. 6. 2024
Andrea Háchová
Andrea Háchová

Když se rozhoduješ investovat do dlouhodobých dluhopisů, je dobrý mít na paměti pár věcí. Hlavní riziko je určitě to úrokové. Když úrokové sazby vzrostou, hodnota tvých dluhopisů klesne, takže můžeš skončit se ztrátou, pokud je chceš prodat před splatností. To samé platí i naopak, když klesnou, můžeš vydělat, ale nikdo neví, co se stane.

Pak je tady inflace – pokud inflace poroste, reálné výnosy z dluhopisů budou nižší, takže tvoje kupní síla může klesnout. Taky si dej pozor na kreditní riziko. Pokud emitent zkrachuje nebo má finanční problémy, můžeš přijít o peníze. Je dobrý sledovat ratingy a finanční zdraví emitentů.

Likvidita je další věc, co bys měl zvážit. Dlouhodobé dluhopisy nemusí být vždy snadno prodejné bez větší ztráty a když potřebuješ rychle cash, může to být problém.

Můj tip? Diversifikuj – nezaměřuj se jen na jeden typ dluhopisů a zkus investovat do různých sektorů nebo zemí. A sleduj trh a ekonomické ukazatele, abys měl lepší přehled o tom, co se děje.

160 slov
1.6 minut čtení
3. 11. 2024
Marek Hora
Marek Hora

Když se rozhoduješ investovat do dlouhodobých dluhopisů, tak tady je pár věcí, na který bys měl myslet. Hlavní riziko je určitě úrokové riziko. Když úrokový sazby vzrostou, hodnota tvých dluhopisů klesne. To může být problém, pokud bys je potřeboval prodat dřív, než uplyne doba splatnosti. A co se inflace týče – pokud inflace roste, tvé výnosy z dluhopisů se mohou znehodnotit, takže v reálu vyděláš míň, než si myslíš.

Kreditní riziko je taky důležitý. Musíš se podívat na to, kdo ty dluhopisy vydává. Pokud emitent zkrachuje nebo bude mít problémy se splácením, tak můžeš přijít o část nebo o celý svůj investovaný kapitál. Zjistit si rating emitenta můžeš přes agentury jako Moody’s nebo S&P.

A likvidita – to je další věc. Některý dluhopisy se dají špatně prodat a pokud budeš potřebovat cash hned, tak můžeš mít problém prodat je za rozumnou cenu. Takže tohle všechno ti doporučuju prozkoumat před tím, než se rozhodneš investovat. Taky zvaž diversifikaci mezi různý typy dluhopisů a splatnosti, aby ses ochránil před těmahle rizikama.

167 slov
1.7 minut čtení
1. 1. 2025
Vojtěch Fučík
Vojtěch Fučík