Jaké jsou hlavní rizika, když investuji do dlouhodobých dluhopisů?
Přemýšlím o tom, že bych investoval do dlouhodobých dluhopisů, ale mám trošku obavy a chtěl bych se zeptat, jaká jsou hlavní rizika spojená s tímto typem investice. Zjistil jsem, že dluhopisy mohou být v porovnání s akciemi považovány za bezpečnější investici, ale co když se něco pokazí? Jaké faktory by měly být v úvahu při rozhodování o investici do dlouhodobých dluhopisů? Mám na mysli zejména riziko úrokových sazeb – co když se úrokové sazby zvýší, jak by to ovlivnilo hodnotu mých dluhopisů? A co inflace? Jak moc bych měl brát v potaz její vliv na výnosy z těchto dluhopisů? Potom je tady také otázka kreditního rizika – co když emitent dluhopisu zkrachuje nebo bude mít problémy se splácením? Jak to mohu zjistit předem? Předpokládám, že i likvidita může hrát roli, ale jak moc bych se měl obávat toho, že nebudu moci své dluhopisy prodat za rozumnou cenu, pokud bych je chtěl rychle převést na hotovost? Rád bych slyšel názory od těch, kteří mají zkušenosti s investováním do dlouhodobých dluhopisů. Jaké konkrétní tipy nebo rady mi můžete dát, abych minimalizoval rizika a udělal informované rozhodnutí?