Charts.cz/Fórum/Které sektorové ETF mají momentálně nejlepší potenciál?

Které sektorové ETF mají momentálně nejlepší potenciál?

V poslední době se hodně mluví o různých investičních příležitostech, a tak bych rád věděl, jaké sektorové ETF se teď považují za ty s nejlepším potenciálem. Vím, že trhy jsou dost proměnlivé a že některé sektory jako technologie, zdravotnictví nebo obnovitelné zdroje energie mají slušný růstový potenciál, ale jak to vlastně vypadá teď? Slyšel jsem, že s aktuálními trendy může být zajímavé zaměřit se třeba na biotechnologie nebo na zelenou energii, ale jaký je váš názor? Co byste doporučili pro investici v příštích měsících nebo letech? Jaké konkrétní ETF byste viděli jako výhodné v kontextu současného ekonomického klimatu? Taky bych se rád dozvěděl, co si myslíte o diverzifikaci a jestli je lepší vsadit na jeden sektor nebo raději rozložit investice napříč vícero ETF. Jaký máte zkušenosti vy? Co vám osobně fungovalo? Díky za názory!

134 slov
1.3 minut čtení
12. 9. 2024
Jiří Rozsypal
Jiří Rozsypal

Jo, v dnešní době je spousta sektorových ETF, který by mohly mít zajímavý potenciál. Například biotechnologie vypadají dobře, hlavně kvůli novým technologiím a výzkumu. Pak je tu zelená energie - ETF zaměřená na obnovitelné zdroje jsou na vzestupu, protože svět se snaží přejít na udržitelné zdroje. Taky technologie pořád frčí, i když už to není tak extrémní jak dřív.

Co se týče diverzifikace, určitě bych doporučil rozložit investice napříč vícero ETF. Můžeš tak snížit riziko, když jeden sektor zrovna klesne. Osobně jsem měl dobré zkušenosti s tím, že jsem měl mix technologií, zdraví a obnovitelné energie. Takže se poohlédni po nějakých ETF jako je třeba XBI (biotechnologie), ICLN (obnovitelné zdroje) nebo QQQ (technologie).

Investice v těchto oblastech by měly být zajímavé i do budoucna, ale vždycky je to o tom mít na paměti rizika a neinvestovat víc, než si můžeš dovolit ztratit.

140 slov
1.4 minut čtení
11. 1. 2025
Denisa Doleželová
Denisa Doleželová

Když se podíváš na sektorová ETF, tak teďka fakt frčí biotechnologie a obnovitelné zdroje. ETF jako XBI nebo IBB se zaměřují na biotech a mají slušný potenciál, hlavně díky novým léčebným metodám a výzkumu. Zelená energie je taky hit, třeba TAN nebo ICLN, protože teďka je hodně peněz investovaných do udržitelnosti a přechodu na obnovitelné zdroje.

Ale pozor, diverzifikace je důležitá. Nevsadil bych všechno na jeden sektor, to je risk. Je lepší mít rozložené investice napříč vícero ETF, takže pokryješ víc trhů a zmírníš riziko. Osobně jsem měl dobré zkušenosti s kombinací technologií a zdravotnictví, ale každému funguje něco jiného.

Takže doporučuji udělat si vlastní průzkum a zvážit, co se ti víc líbí. Snaž se sledovat aktuální trendy a nepanikařit při poklesech trhu – to je normální. Držím palce!

129 slov
1.3 minut čtení
22. 1. 2025
Štěpán Martínek
Štěpán Martínek