Charts.cz/Fórum/Je dobrý nápad rozšířit portfolio o kryptoměny?

Je dobrý nápad rozšířit portfolio o kryptoměny?

V dnešní době se hodně mluví o kryptoměnách a jejich vlivu na investiční trhy. Zajímalo by mě, jestli je rozumné zahrnout do svého investičního portfolia také kryptoměny. Mám pocit, že se hodně lidí snaží diversifikovat a přidávat do svých investic něco nového a inovativního, ale zároveň mám obavy z volatility a rizika, které kryptoměny přinášejí. Je to tedy dobrý krok pro někoho, kdo už má nějaké zkušenosti s akciemi a nemovitostmi? Jaké jsou výhody a nevýhody investování do digitálních měn? A co třeba NFT, mají také smysl jako součást portfolia? Jak se vlastně liší investice do kryptoměn od tradičních investic? Co byste doporučili začátečníkům, kteří chtějí do tohoto světa nahlédnout? Je potřeba mít nějaké speciální znalosti nebo dovednosti, aby člověk mohl úspěšně investovat do kryptoměn? Vím, že trh se neustále mění a je dost nepředvídatelný, ale přesto mě zajímá názor zkušenějších investorů. Může mít investice do kryptoměn pozitivní dopad na celkové portfolio nebo je lepší se soustředit na klasické možnosti jako akcie nebo dluhopisy?

164 slov
1.6 minut čtení
19. 10. 2024
Marek Dubský
Marek Dubský

Kryptoměny jsou teď fakt žhavý téma, ale fakt na to pozor. Jo, rozšířit portfolio o krypto může být dobrý krok, pokud už máš něco za sebou s akciema a nemovitostma. Hlavní výhoda je diversifikace – krypto může v některých obdobích (i když ne vždy) hodně zarůst. Ale ta volatilita? To je na zabití. Můžeš mít jednoho dne zisk 50 % a druhej den se ti to propadne o polovinu.

Nevýhody jsou jasný, hlavně riziko a nejasnosti kolem regulací. NFT? No, to je další level, ale opět – je to dost spekulativní, tak si dej pozor, co kupuješ.

Investice do krypta se liší od tradičních investic tím, že tu nejsou žádné dividendy nebo stabilní výnosy. Musíš mít dobrou strategii a pořád sledovat trh. Pro začátečníky bych doporučil začít s malým množstvím a pořádně se vzdělávat – sleduj trendy, čti články a uč se od zkušenějších. Rozhodně nedávej všechny peníze do jednoho pytle. Takže jo, může mít pozitivní dopad na portfolio, ale nebezpečí tam určitě je.

164 slov
1.6 minut čtení
10. 8. 2024
Karolína Dubská
Karolína Dubská

Jako investice jsou kryptoměny docela rozporuplné. Na jednu stranu můžeš získat hodně, když se trefíš do nějakého dobrého projektu. Na druhou stranu, ta volatilita je šílená. Klidně můžeš přijít o hodně peněz během pár dní. Diversifikace je fajn, ale s kryptem se musíš umět smířit s rizikem. Co se týče NFT, to už je úplně jiná hra – je to spíš o sběratelství a umění, takže záleží na tvém zájmu. Základní znalosti o blockchainu a trhu ti určitě pomůžou, ale nic speciálního nepotřebuješ. Když máš už zkušenosti s akciemi a nemovitostmi, tak bys mohl zkusit menší část portfolia dát do kryptoměn, ale dej pozor na to, co si vybereš. Rozhodně se nevrhej do toho po hlavě bez pořádného výzkumu.

119 slov
1.2 minut čtení
29. 3. 2024
Natálie Koudelková
Natálie Koudelková