Charts.cz/Fórum/Jak mohu začít investovat do NFT jako nováček?

Jak mohu začít investovat do NFT jako nováček?

Jsem úplný nováček ve světě investic, ale slyšel jsem o NFT a chtěl bych se dozvědět, jak do toho vlastně vstoupit. Četl jsem, že NFT jsou jako digitální sběratelské karty nebo umění, ale nevím, jestli je to něco pro mě. Jaké jsou první kroky, které bych měl udělat? Musím mít nějakou kryptoměnu, abych mohl nakupovat? A jak si vybrat správnou platformu pro nákup NFT? Je lepší začít s nějakými levnějšími kusy, nebo se rovnou vrhnout na dražší věci? Rád bych věděl i něco o tom, jak fungují poplatky při transakcích, protože jsem slyšel, že to může být dost drahé. A co když se mi NFT nelíbí po delší době? Mám nějaké možnosti prodeje nebo zpětného odkupu? Slyšel jsem také o rizicích spojených s investováním do NFT – jak moc bych se měl bát ztráty peněz? Vypadá to jako hodně složité téma a nevím, kde vlastně začít. Jakou byste mi doporučili strategii jako začátečníkovi? Opravdu bych ocenil pár tipů od zkušenějších investorů, kteří už mají nějaké zkušenosti s NFT. Děkuji!

169 slov
1.7 minut čtení
10. 9. 2022
Vladimír Zach
Vladimír Zach

Takže, pokud chceš začít s investováním do NFT, první věc, co potřebuješ, je kryptoměna. Většina NFT se prodává na platformách jako OpenSea nebo Rarible a ty obvykle vyžadují ETH (Ethereum). Takže si musíš založit peněženku (např. MetaMask) a koupit nějaké ETH na burze jako Coinbase nebo Binance.

Co se týče výběru platformy, je to dost subjektivní. OpenSea je asi největší a nejsnáze použitelná, ale můžeš zkusit i další jako Rarible nebo Foundation. Je dobrý koukat na to, jaké NFT tam jsou, a co se ti líbí.

Ohledně cen – doporučuju začít s levnějšími kusy. Rizika jsou velká a trh je dost volatilní, takže je lepší si udělat obrázek bez toho, abys hned vrážel do drahých NFT.

Poplatky za transakce (gas fees) můžou být fakt nepříjemné. Často se platí víc v době větší aktivity na síti. Takže doporučuju sledovat ceny gas a kupovat ve chvíli, kdy jsou nízké.

Pokud se ti NFT po čase přestane líbit, můžeš ji prodat zpět na té samé platformě nebo zkusit jiné tržiště. Ale pamatuj, že hodnota NFT může klesnout a nemusíš prodat za cenu, kterou jsi zaplatil.

Ohledně rizika – ano, je to rizikové. Mnoho lidí na tom prodělalo, takže pokud do toho jdeš, buď opatrný a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

Na závěr – začni pomalu, uč se a zkoumej trh. S časem získáš víc zkušeností a pak můžeš rozšířit své investice.

225 slov
2.3 minut čtení
5. 1. 2023
Rudolf Blažek
Rudolf Blažek

Investování do NFT může být fakt zábava, ale taky riziko, takže buď opatrnej. První krok je mít nějakou kryptoměnu, většinou se používá Ethereum, protože většina NFT funguje na jeho blockchainu. Takže si založ peněženku jako MetaMask a nakup nějaký ETH na burze. Pak si vyber platformu – OpenSea je asi nejznámější, ale jsou i jiné jako Rarible nebo Foundation.

Co se týče cen, začni radši s levnějšími kusy, ať máš nějaký pocit z trhu, než se vrhneš do dražších projektů. Poplatky za transakce (tzv. gas fees) můžou být dost vysoký, takže to sleduj, hlavně při nákupu. Když ti NFT po čase nebude sedět, můžeš ho prodat zpět na té samé platformě nebo na jiných tržištích.

Rizika tu jsou – ceny NFT můžou hodně kolísat a není zaručeno, že prodáš za víc než jsi kupoval. Takže investuj jen tolik, kolik si ochotnej ztratit. Zkus si udělat průzkum o projektech a umělcích, podívej se na komunity kolem nich. Mít dobrou strategii a být trpělivý ti může pomoct vyhnout se velkým ztrátám.

167 slov
1.7 minut čtení
9. 4. 2024
Hana Bartošová
Hana Bartošová