Na co si dát pozor při výběru ETF pro dlouhodobé investice?
Dobrý den, rád bych se zeptal na několik věcí ohledně výběru ETF, když uvažuju o dlouhodobých investicích. Vím, že ETF jsou skvělou volbou díky jejich diverzifikaci a nízkým nákladům, ale docela se v tom ztrácím. Jak je to s náklady a poplatky? Je důležité sledovat TER nebo jsou i jiné skryté poplatky, které by mě mohly překvapit? A co likvidita? Jak moc je důležitá při výběru ETF? Někde jsem četl, že čím vyšší objem obchodování, tím lépe, ale není mi jasné, jak to přesně funguje. Dále mě zajímá, jak si ověřit kvalitu správy ETF. Měli bychom se dívat na historické výkony nebo je lepší soustředit se na to, jaký má fond investiční strategii a cíle? Existují také specifické sektory nebo oblasti, které byste doporučili sledovat při výběru ETF pro dlouhodobé investice? A ještě jedna věc, je dobré mít na paměti faktor ESG – tedy jak fond přistupuje k ekologickým a sociálním otázkám? Je to něco, co by mělo ovlivnit moje rozhodování? Celkově bych rád znal nějaké tipy a triky, které by mi mohly pomoci lépe se orientovat v tomhle směru a vybrat opravdu vhodné ETF pro své dlouhodobé cíle. Děkuji za jakékoli rady!