Charts.cz/Fórum/Jak si vybrat ETF, když investuju poprvé?

Jak si vybrat ETF, když investuju poprvé?

Mám v plánu začít investovat a slyšel jsem, že ETF jsou skvělou volbou pro začátečníky, ale vůbec nevím, jak si vybrat to správné. Jaké faktory bych měl zohlednit při výběru ETF? Mám se zaměřit na nízké poplatky, nebo je důležitější výkonnost? Jak zjistím, jestli je ETF dobře diverzifikované? A co třeba velikost fondu nebo jeho struktura? Je nějaký rozdíl mezi aktivně spravovanými ETF a pasivními? Pokud jde o sektory, jak si mám vybrat mezi technologickými a zdravotnickými ETF? Zajímá mě, jestli existují nějaké konkrétní ETF, které byste doporučili pro začátečníky, nebo byste raději doporučili začít s nějakými širšími trhy? Také bych rád věděl, kolik peněz bych měl investovat do jednoho ETF, jestli mám rozložit riziko mezi více fondů nebo je lepší se soustředit na jeden. Jak důležité je sledovat vývoj trhu a upravovat portfolio v průběhu času? Jak si vlastně mohu nastavit svůj investiční cíl s ohledem na ETF? Děkuji za vaše rady!

153 slov
1.5 minut čtení
19. 3. 2023
Andrea Háchová
Andrea Háchová

Když vybíráš ETF jako začátečník, je pár věcí, co bys měl zvážit. Určitě se zaměř na nízké poplatky, protože to ti může ušetřit dost peněz na dlouhodobé investice. Výkonnost je taky důležitá, ale koukej na ni v delším časovém horizontu, ne jen za poslední rok. Co se týče diverzifikace, tak většina ETF je už sama o sobě dobře rozložená, ale mrkni na to, kolik akcií nebo sektorů obsahuje. Velikost fondu taky není od věci – větší fondy mají obvykle víc likvidity.

Rozdíl mezi aktivně a pasivně spravovanými ETF? Aktivně spravovaná ETF se snaží překonat trh, což může být fajn, ale často mají vyšší poplatky. Pasivní ETF sledují nějaký index a bývají levnější. Když si vybíráš sektor, jako třeba technologie nebo zdravotnictví, zamysli se nad tím, co tě zajímá a co si myslíš, že má budoucnost.

Pro začátečníka bych doporučil začít s něčím širokým, jako je ETF sledující S&P 500 nebo celosvětový trh, než skočit do konkrétních sektorů. Co se týče peněz, rozložit riziko mezi více ETF je vždycky dobrý nápad – klidně začni s třemi nebo čtyřmi různými.

Sledování trhu a úprava portfolia je samozřejmě důležitá, ale nemá smysl panikařit po každém poklesu. Nastavit si investiční cíl znamená vědět, jestli investuješ na důchod nebo třeba na bydlení – to ti pomůže rozhodnout o strategii. Takže hodně štěstí a neboj se ptát dál!

219 slov
2.2 minut čtení
27. 1. 2025
Věra Šimůnková
Věra Šimůnková

Když začínáš s ETF, tak je dobrý se zaměřit na pár faktů. Poplatky jsou důležitý, protože ti můžou snížit výnosy, takže hledej nízké náklady. Výkonnost je taky klíč, ale nesmíš se dívat jen na minulost, je to spíš takový vodítko. Diverzifikace? Hledej ETF, který má široký záběr – třeba sleduj, kolik akcií v něm je a jak jsou rozložený podle sektorů.

Rozdíl mezi aktivními a pasivními ETF je v tom, že aktivní se snaží překonat trh, což může být riskantní a dražší. Pasivní ETF prostě sledují indexy a to je pro začátečníky většinou lepší volba. Jak si vybrat sektor? No, pokud jsi víc nakloněn technologii nebo zdravotnictví, zvaž, co tě víc zajímá a kde vidíš potenciál.

Doporučil bych začít s nějakým širokým indexovým ETF, třeba S&P 500 nebo MSCI World. Co se týče investice, rozložit riziko mezi více fondů může být rozumný krok, ale můžeš začít i s jedním fondem a pak přidávat další.

Sledování trhu je fajn, ale nezapomeň se držet svých cílů a nepanikařit kvůli krátkodobým výkyvům. Stanovení investičního cíle ti pomůže se orientovat v tom, co vlastně chceš dosáhnout – jestli šetříš na důchod nebo na něco jinýho. Takže hodně štěstí!

194 slov
1.9 minut čtení
17. 1. 2025
Bohumil Tichý
Bohumil Tichý