Charts.cz/Fórum/Které ETF fondy jsou nejlepší pro pravidelný příjem?

Které ETF fondy jsou nejlepší pro pravidelný příjem?

Zajímalo by mě, které ETF fondy byste doporučili pro pravidelný příjem. Mám na mysli investice, které by mi mohly přinášet stabilní výnosy v podobě dividend nebo jiných příjmů. Uvažuju o tom, že bych chtěl investovat do ETF, protože se mi líbí jejich diverzifikace a nízké náklady. Ale nejsem si jistý, jaké konkrétní fondy jsou dobré na to, abych z nich mohl pravidelně čerpat nějaké peníze. Mohl byste mi někdo poradit, na co se zaměřit? Jaké sektory nebo typy ETF jsou momentálně populární a vyplácejí solidní dividendy? A co třeba rizika spojená s těmito investicemi? Je lepší volit fondy s vysokými dividendami nebo spíš stabilní růstové ETF? Případně, jaké máte osobní zkušenosti s investováním do těchto fondů? Každý tip nebo doporučení by určitě pomohlo, protože se snažím sestavit svůj investiční plán pro budoucnost a rád bych věděl, co funguje ostatním.

139 slov
1.4 minut čtení
20. 3. 2022
Bedřich Černý
Bedřich Černý

Pokud hledáš ETF na pravidelný příjem, tak se zaměř na fondy, co vyplácejí dividendy. Například iShares Select Dividend ETF (DVY) nebo SPDR S&P Dividend ETF (SDY) jsou oblíbený volby. Tyhle fondy investujou do akcií s vyššími dividendama a mají dobrý historii stabilních výnosů.

Další možnost je Vanguard Real Estate ETF (VNQ), co investuje do realitních trustů a můžeš dostat slušnou dividendu. Sektorový přístup je taky fajn – třeba utility nebo telekomunikace, tam bývá stabilita a prachy na dividendy.

Rizika? No, je dobrý vědět, že vyšší dividendy můžou znamenat vyšší riziko – někdy firmy, co hodně vyplácejí, mají problémy s růstem. Takže ideál je najít rovnováhu mezi dividendama a stabilním růstem. Osobně se mi líbí mít mix dividendovejch a rostoucích ETF, aby to pokrylo víc scénářů.

Zkus prozkoumat i fondy s automatickým reinvestováním dividend, pokud chceš větší zisky v dlouhodobým horizontu. Ale nakonec, vždycky si udělej vlastní průzkum a zvažuj, co sedí tvému stylu investování.

153 slov
1.5 minut čtení
30. 8. 2024
Monika Coufalová
Monika Coufalová

Když hledáš ETF na pravidelný příjem, tak se zaměř na fondy, které vyplácejí dividendy. Třeba "Vanguard Dividend Appreciation ETF" je hodně populární a má solidní výnosy. Další možnost je "iShares Select Dividend ETF", ten taky vyplácí dobré dividendy. Přemýšlej i o sektorech jako energie nebo utilities, ty mívají stabilní cash flow a jsou vhodné na dividendy.

Rizika tu samozřejmě jsou, třeba kolísání trhu nebo pokles ziskovosti firem. Je dobré mít na paměti, že fondy s vysokými dividendami můžou být rizikovější, takže možná rovnováha mezi růstovými a dividendovými ETF by byla rozumná. Osobně jsem investoval do pár těchto fondů a zatím to vypadá dobře, ale vždycky je lepší mít diversifikaci, aby ses vyhnul velkým ztrátám. Takže zvažuj a vybírej rozumně.

119 slov
1.2 minut čtení
15. 1. 2024
Viktor Malý
Viktor Malý