Charts.cz/Fórum/Jak mohou ETF fondy generovat pasivní příjem?

Jak mohou ETF fondy generovat pasivní příjem?

Zajímalo mě, jak přesně ETF fondy fungují, když mluvíme o pasivním příjmu. Mám pocit, že jsem na internetu narazil na spoustu informací, ale pořád mi to nedává úplně smysl. Jak vlastně tyto fondy vydělávají peníze a jakým způsobem se z toho dá získat nějaký ten pasivní příjem? Je to jako s akciemi, že dostáváte dividendy, nebo je to něco jiného? A co se stane s penězi, když si je tam necháte ležet delší dobu? Zajímá mě i to, jestli je to rizikové nebo jestli jsou ETF považovány za bezpečnou investici. Jak velkou částku bych měl investovat, abych mohl očekávat nějaký ten pasivní příjem? A co když trh klesne? Ovlivní to nějak mé výnosy? Bylo by fajn se dozvědět víc o tom, jaké konkrétní ETF fondy jsou nejlepší na generování toho pasivního příjmu a zda existují nějaké konkrétní strategie nebo tipy, které by mi mohly pomoci. Taky si nejsem jistý, jestli by bylo dobré mít víc než jeden ETF, nebo jestli stačí jeden jediný. Byl bych vděčný za jakékoli rady a zkušenosti od těch, kteří už s ETF fundy něco zažili.

180 slov
1.8 minut čtení
3. 9. 2024
Andrea Koubová
Andrea Koubová

ETF fondy (Exchange-Traded Funds) vám můžou generovat pasivní příjem hlavně skrz dividendy. Když investujete do ETF, který sleduje akcie nebo jiné cenné papíry, a ty vyplácejí dividendy, tak vy dostáváte část těchto peněz. Je to vlastně podobné jako když vlastníte jednotlivé akcie, takže jo, v tomhle smyslu to funguje na stejném principu.

Pokud si peníze v ETF necháte ležet, tak se buď zhodnocují (pokud trh roste), nebo můžete dostávat ty dividendy, což je ten pasivní příjem. ETF jsou většinou považovány za méně rizikové než jednotlivé akcie, protože rozkládáte investice do více cenných papírů najednou (diverzifikace). Ale i tak, pokud trh klesne, tak to ovlivní hodnotu vašeho ETF, což se může projevit na výnosech.

Co se týče částky na investici, záleží na tom, jaké máte cíle. I pár tisíc může začít generovat nějaký pasivní příjem, ale čím víc investujete, tím víc to může růst. Co se týče výběru ETF pro generování příjmu, hledejte ty s vyššími dividendovými výnosy – třeba ETF zaměřené na dividendové aristokraty nebo realitní investiční trusty (REITs). Mít víc ETF může být lepší pro diverzifikaci a snížení rizika. Takže klidně zvažte mix různých typů fondů.

187 slov
1.9 minut čtení
8. 11. 2024
Daniela Matějková
Daniela Matějková

ETF (Exchange Traded Funds) jsou vlastně jako akciové fondy, ale obchodují se jako akcie na burze. Když investuješ do ETF, tak vlastně nakupuješ podíl v portfoliu aktiv, což může zahrnovat akcie, dluhopisy nebo něco jiného. Co se týče pasivního příjmu, tak většina ETF vyplácí dividendy z akcií, které vlastní, takže když máš ETF, co investuje do dividendových akcií, můžeš očekávat nějaké výplaty v podobě dividend. Ty se pak buď reinvestují, nebo si je můžeš nechat na účtu.

Pokud si necháš peníze ležet, tak to může růst díky zhodnocení aktiv a pravidelným dividendám. Ale pozor, není to úplně bez rizika. Trh může klesat a ty bys mohl mít na účtu méně než jsi investoval. Mnoho lidí doporučuje diverzifikaci, takže mít víc než jeden ETF je fajn nápad – třeba kombinaci s různými sektory nebo geografickými oblastmi.

Pokud jde o částku, kterou bys měl investovat pro pasivní příjem, záleží na tom, kolik chceš dostávat. Je dobré mít alespoň nějakou základní částku, ale rozhodně to není nutné přehánět.

Nejlepší ETF na generování pasivního příjmu jsou zpravidla ty zaměřené na dividendové akcie nebo realitní investiční trusty (REITs). A pokud plánuješ dlouhodobě investovat, tak i s tržními poklesy se dá vydržet – důležitá je trpělivost a dobrá strategie.

200 slov
2 minut čtení
29. 11. 2024
Veronika Štěpánová
Veronika Štěpánová