Charts.cz/Fórum/Které fondy jsou méně rizikové, ETF nebo tradiční podílové fondy?

Které fondy jsou méně rizikové, ETF nebo tradiční podílové fondy?

Mám takový dotaz ohledně investic a trochu se v tom ztrácím. Zajímá mě, které fondy jsou vlastně méně rizikové, jestli ty ETF, nebo tradiční podílové fondy. Slyšel jsem, že ETF mají nižší poplatky a jsou více transparentní, ale zároveň jsem si vědom toho, že tradiční podílové fondy mohou nabízet nějaké výhody, jako je aktivní správa. Jenže co když přijde na riziko? Je to tak, že ETF jsou víc expozicí vůči trhu, a tím pádem potenciálně i víc riskantní? Nebo naopak ty tradiční podílové fondy mohou být také dost volatilní v závislosti na tom, jak se spravují? Jak to vlastně je s tou diverzifikací? Pokud mám investici do několika různých ETF versus několik tradičních podílových fondů, který způsob by mohl být bezpečnější pro mé peníze? Mám strach z toho, co se může stát, když trh klesne a chci mít jistotu, že mé investice nebudou vystaveny příliš velkému riziku. Bude lepší investovat do ETF nebo do podílových fondů? Jaký máte názor vy? Děkuji za rady!

163 slov
1.6 minut čtení
20. 1. 2022
Bohumil Bílek
Bohumil Bílek

Takže, co se týče rizika, tak to záleží na tom, jaké konkrétní ETF nebo podílové fondy zvolíš. Obecně platí, že ETF jsou pasivně spravované, takže většinou sledují nějaký index a jsou víc vystavené tržnímu riziku. Když trh klesá, tak tyhle fondy taky padají. Na druhou stranu tradiční podílové fondy můžou být spravované aktivně, což teoreticky znamená, že manažer se snaží minimalizovat ztráty během poklesů trhu. Ale ne vždycky se to povede a poplatky u těchto fondů bývají vyšší.

Diverzifikace je důležitá – pokud investuješ do několika různých ETF, můžeš mít široké pokrytí trhu bez velkého rizika. U podílových fondů to samé, ale tam jsi víc závislý na schopnostech manažera. V každém případě bys měl mít na paměti, že i když investice do ETF může vypadat jako větší risk, jde o to, jak skládáš svůj portfolio. Pokud chceš jistotu během poklesů trhu, možná by bylo lepší mít mix obojího, aby ses vyhnul extrémům.

152 slov
1.5 minut čtení
17. 10. 2021
Jaroslava Malečková
Jaroslava Malečková

Když to vezmu kolem a kolem, tak oba typy fondů mají svoje pro a proti. ETF jsou většinou pasivně spravované a sledují nějaký index, což znamená, že mají nižší poplatky a jsou dost transparentní, jak jsi zmínil. To ale taky znamená, že když trh klesne, tím pádem i tvé ETF půjdou dolů. Tradiční podílové fondy mají aktivní správu, což může být výhoda v tom, že manažeři se snaží minimalizovat riziko a vybírat lepší akcie, ale ty zase bývají dražší a ne vždycky se podaří překonat trh. Co se týče diverzifikace, tak když investuješ do víc různých ETF nebo do víc podílových fondů, tak to můžeš rozložit docela pěkně. Takže pokud máš strach z volatilit, asi bys měl víc zkoumat konkrétní fondy a jejich složení. Některé ETF můžou být hodně riskantní (třeba zaměřený na technologie), zatímco jiné tradiční fondy můžou být konzervativnější. Takže je dobrý si to prostudovat a vybrat podle toho, co ti sedí víc. Riziko je vždycky, otázka je kolik jsi ochoten akceptovat.

164 slov
1.6 minut čtení
27. 12. 2022
Eva Bezděková
Eva Bezděková