Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní rozdíly mezi ETF a podílovými fondy?

Jaké jsou hlavní rozdíly mezi ETF a podílovými fondy?

Když se začínám více zajímat o investování, tak mi hodně lidí doporučuje ETF a podílové fondy, ale já v tom mám trochu zmatek. Vím, že obě možnosti jsou nějakým způsobem spojené s investováním do různých aktiv, ale co přesně je dělá jinými nebo speciálními? Můžete mi prosím objasnit, jaké jsou hlavní rozdíly mezi těmito dvěma nástroji? Myslím tím nejenom to, jak se obchodují, ale také jaké mají poplatky, výkonnost a případně i daňové aspekty. Je tu něco, co by mě jako začátečníka mělo zajímat víc u jednoho nebo druhého? A existují nějaké výhody nebo nevýhody pro jednotlivce, kteří chtějí investovat dlouhodobě? Zajímá mě také, jestli je lepší zvolit ETF nebo podílové fondy v závislosti na mých investičních cílech. Díky moc za rady!

122 slov
1.2 minut čtení
4. 5. 2021
Filip Bečka
Filip Bečka

Tak na tohle téma jsem se taky ptal, když jsem začínal. Hlavní rozdíl mezi ETF a podílovými fondy je v tom, jak se obchodují. ETF se obchodují na burze jako akcie, což znamená, že můžeš kupovat a prodávat během celého dne za aktuální cenu. Na druhou stranu podílové fondy se obchodují jen na konci dne za cenu, která se vypočítá na základě hodnoty aktiv v fondu.

Co se týká poplatků, tak většinou ETF mají nižší náklady než klasické podílové fondy. Ty podílové fondy často mají nějaké manažerské poplatky, které ti strhávají z výnosu, zatímco ETF mají spíš poplatky za správu a ty obvykle bývají nižší.

Další věc je výkonnost. U ETF často vidíš transparentně, jak si vedou, protože cena se mění pořád. U podílových fondů musíš čekat na uzávěrku a pak vidíš, jak si vedly. Někdy to může být nevýhoda, protože se ti může stát, že koupíš na vrcholu a pak čekáš měsíc na výsledek.

Pokud jde o daně, tak to záleží na tvé zemi, ale obecně platí, že u ETF platíš daně při prodeji (kapitálový zisk), zatímco u podílových fondů můžeš mít nějaké zdanění i během držení fungujícího fondu kvůli výplatě dividend.

Takže pokud chceš investovat dlouhodobě a máš zájem o nižší náklady a větší flexibilitu, ETF by mohly být lepší volba. Ale pokud preferuješ méně starostí s obchodováním a nechceš sledovat trh každý den, tak podílové fondy by mohly vyhovovat lépe. Záleží prostě na tom, co ti víc vyhovuje a jaký máš investiční cíl.

242 slov
2.4 minut čtení
12. 2. 2022
Jana Roubalová
Jana Roubalová

Takže, ETF a podílový fond jsou fakt dva dost odlišný způsoby, jak investovat. Hlavní rozdíl je v tom, jak se obchodují. ETF se obchodují jako akcie na burze, takže je můžeš kupovat a prodávat kdykoliv během obchodních hodin. To ti dává větší flexibilitu. Na druhou stranu, podílové fondy se většinou nakupují nebo prodávají na konci dne za cenu, kterou stanoví správce fondu.

Poplatky jsou taky různý – ETF mají obvykle nižší správní poplatky než podílovky, ale musíš si dávat pozor na poplatky za obchodování, když je chceš koupit. Podílové fondy bývají dražší a některý mají ještě vstupní nebo výstupní poplatky. Co se týče výkonnosti, obojí může mít svoje výhody a nevýhody v závislosti na trhu a konkrétním fondu.

Z daňovýho hlediska je to taky důležitý, protože u ETF máš většinou menší náklady na daně kvůli způsobu, jakým fungují (třeba nižší zdanění kapitálových zisků).

Pokud plánuješ investovat dlouhodobě, většina lidí říká, že ETF jsou lepší volba kvůli nízkým nákladům a flexibilitě. Ale pokud preferuješ něco víc pasivního a nechceš se moc starat o to, kdy prodávat nebo kupovat, podílový fond by mohl být pro tebe lepší.

Takže záleží na tom, co hledáš a jaký máš investiční cíle. Jestli chceš být aktivnější investor, tak jdi do ETF; pokud chceš spíš delegovat rozhodnutí na někoho jiného a nezapojit se moc do detailů, tak podílové fondy můžou být fajn voľba.

225 slov
2.3 minut čtení
20. 8. 2022
Josef Kovařík
Josef Kovařík