Charts.cz/Fórum/Co jsou nejlepší platformy pro nákup a prodej NFT?

Co jsou nejlepší platformy pro nákup a prodej NFT?

V poslední době jsem se začal zajímat o svět NFT a přemýšlím, jaké jsou vlastně ty nejlepší platformy, kde bych mohl nakupovat a prodávat digitální umění nebo jiné tokeny. Slyšel jsem hodně o různých místech, ale je toho tolik, že se v tom dost ztrácím. Můžete mi prosím doporučit, které platformy jsou momentálně nejvíce populární a spolehlivé? Zajímalo by mě, co všechno bych měl zvážit při výběru té správné platformy. Je důležité mít na paměti poplatky za transakce, uživatelskou přívětivost nebo dokonce bezpečnost? Jaké zkušenosti máte s platformami jako OpenSea, Rarible, nebo Foundation? Měl bych také zvážit nějaké alternativní možnosti nebo novější platformy? A co třeba likvidita na těchto trzích – je tam dostatek lidí, kteří by byli ochotni nakupovat to, co nabízím? Jaké jsou vaše osobní tipy a triky pro úspěšné obchodování s NFT? Opravdu oceníme jakoukoli radu nebo zkušenost, kterou můžete sdílet. Děkuju!

145 slov
1.5 minut čtení
3. 2. 2025
Libor Vyskočil
Libor Vyskočil

Takže, pokud jde o NFT, tak fakt doporučuju začít na OpenSea. Je to taková klasika a má největší množství uživatelů, což znamená, že tam je i větší šance, že něco prodáš. Občas jsou tam ale vysoké poplatky za gas, takže na to pozor. Rarible je taky fajn, má zajímavý systém odměn pro tvůrce a je víc decentralizovaný. Na Foundation se dostanou jen vybraní umělci, takže je to spíš pro ty, co už něco dokázali. Z novějších platforem mě zaujal třeba Zora nebo Mintable, ale nejsou tak rozšířené jako ty ostatní.

Co se týče bezpečnosti, vždycky si dej pozor na phishingové stránky a používej peněženku jako MetaMask. A jak říkáš o likviditě – to je fakt důležitý, některé kousky se prodají hned a někdy můžeš čekat týdny.

Ohledně tipů – sleduj trendy v NFT komunitě a zkoušej nabízet unikátní kousky. Dobře udělaný marketing ti může hodně pomoct. Tak hodně štěstí!

151 slov
1.5 minut čtení
5. 2. 2025
Petra Malá
Petra Malá

Když hledáš platformy pro NFT, tak OpenSea je asi ta nejznámější. Mají obrovský výběr a hodně lidí, takže šance na prodej je vysoká. Rarible je taky dobrá volba, tam můžeš i vytvářet vlastní tokeny a zapojit se do governance. Foundation je trochu exkluzivnější, potřebuješ pozvánku od někoho, kdo už tam prodává, ale to dodává na prestiži.

Určitě se koukni na poplatky, protože ty můžou dost ovlivnit tvůj zisk. Bezpečnost taky nesmíš podceňovat – zkontroluj si, aby platforma měla dobré zabezpečení a reputaci.

Pokud jde o likviditu, většinou platí, že čím víc lidí tam je, tím líp. Takže OpenSea a Rarible jsou asi nejlepší pro začátek. Můžeš taky zkoušet novější platformy jako Zora nebo Mintable, ale buď opatrný – ne všechny mají stejnou uživatelskou zkušenost.

Osobně doporučuji mít nějaký plán, co chceš prodávat a jak to bude vypadat. Na trhu je hodně konkurence, tak se snaž vystoupit z davu. A nezapomeň se učit a sledovat trendy v NFT scéně, to ti může pomoct rozhodnout se, co nabízet.

164 slov
1.6 minut čtení
22. 1. 2025
Marek Procházka
Marek Procházka