Charts.cz/Fórum/Jak začít s investováním do NFT, když mám už nějaké klasické akcie?

Jak začít s investováním do NFT, když mám už nějaké klasické akcie?

Přemýšlím, jak se dostat do světa NFT, ale nevím, kde začít. Mám už nějaké akcie a investice do klasických aktiv, ale tenhle nový trend mě fakt zajímá. Jaký je nejlepší způsob, jak přejít z tradičního investování do těchto digitálních sběratelských kousků? Je vůbec rozumné investovat do NFT, když už mám portfolio složené z akcií? Jaké platformy bych měl zvážit pro nákup NFT, abych neztratil peníze na poplatcích? A co byste doporučili jako první krok – nějaké konkrétní projekty nebo umělce, na které bych se měl zaměřit? Zajímalo by mě také, jestli je důležité mít nějakou znalost blockchainu, nebo jestli to zvládnu bez technických znalostí. Chci se vyhnout chybám, které by mohly přijít z nedostatečné přípravy. Také bych rád věděl, jaké faktory bych měl brát v úvahu při hodnocení hodnoty NFT. Je něco specifického, co bych měl hledat? Vlastně i to, jestli bych měl investovat víc do NFT nebo spíš udržet stávající akcie. Jak to máte vy? Jak jste začínali? Díky moc za jakékoli rady.

164 slov
1.6 minut čtení
24. 1. 2025
Božena Hlaváčová
Božena Hlaváčová

Jasně, jít do NFT je teď hodně populární, ale je to trochu jiný svět než klasické akcie. První krok je asi si udělat nějaký základní průzkum o tom, co vůbec NFT jsou a jak fungují. Můžeš začít na platformách jako OpenSea nebo Rarible, kde se většina obchodů děje. Zjisti si, jak fungují poplatky za transakce, aby tě to nezaskočilo.

Co se týče umělců a projektů, tak sledovat trendy na Twitteru nebo Discordu je docela dobrý způsob, jak zjistit, co frčí. Podívej se třeba na projekty jako Bored Ape Yacht Club nebo Art Blocks, ale buď opatrný – ceny jsou vysoké a nemusíš nutně vydělat.

Znalost blockchainu ti pomůže pochopit celý systém, ale úplně bez technických znalostí to jde taky. Jen si dej pozor na bezpečnostní otázky – hacky se stávají.

Když hodnotíš NFT, koukej na věci jako raritu, poptávku po daném díle a historii prodeje. A jestli investovat víc do NFT nebo držet akcie? Záleží na tobě a jak moc se chceš riskovat; možná začni s menší částkou do NFT, abys zjistil, jak to funguje. Hodně štěstí!

177 slov
1.8 minut čtení
30. 1. 2025
Adéla Rozsypalová
Adéla Rozsypalová

Investování do NFT může být zajímavé, ale je dobré mít na paměti, že to je dost spekulativní oblast. Pokud už máš akcie, tak víš, jak funguje investování, což je super. Nejlepší je začít s menšími částkami, aby ses naučil, jak trh funguje. Hlavně se podívej na platformy jako OpenSea nebo Rarible, kde najdeš spoustu projektů a umělců. Poplatky za transakce (gas fees) můžou být vysoké, takže se na to připrav. Co se týče znalosti blockchainu, nějaké základy bys měl mít, ale není to nutné, aby ses do toho dostal. Hlavně sleduj trendy a zaměř se na projekty s komunitou a zajímavým uměním. Když hodnotíš NFT, koukej na raritu, poptávku, a historii prodeje. Investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit a hlavně si dej pozor na podvody. Jak to máš s akciema? Můžeš klidně držet obojí – akcie i NFT – a diverzifikovat tak svoje portfolio.

146 slov
1.5 minut čtení
24. 1. 2025
Dominik Kubíček
Dominik Kubíček