Charts.cz/Fórum/Pravidelné výplaty z ETF – jak to funguje?

Pravidelné výplaty z ETF – jak to funguje?

Zajímalo by mě, jestli je možné dostávat pravidelně nějaké výplaty z ETF, podobně jako dostávám dividendy z akcií. Mám na mysli situaci, kdy investuji do ETF fondů, které zahrnují různé akcie a jiná aktiva. Vím, že některé ETF vyplácejí dividendy, ale jak to vlastně funguje? Můžu očekávat, že mi budou chodit peníze pravidelně, nebo záleží na druhu ETF, do kterého investuji? Jak často se tyto výplaty vyplácejí a jaký je proces? A co když si chci tyto peníze nechat posílat na účet? Je to složité zařídit? Také jsem četl o ETF, která reinvestují dividendy zpět do fondu. To znamená, že bych neviděl žádné peníze na účtu, ale teoreticky bych měl mít větší podíl v fondu? Jak tohle všechno funguje v praxi? Děkuji za pomoc.

124 slov
1.2 minut čtení
7. 12. 2024
Marie Švecová
Marie Švecová

Jo, ETF mohou vyplácet dividendy podobně jako akcie. V podstatě, když ETF investuje do akcií, které vyplácejí dividendy, tak tyto dividendy se pak kumulují a fond je buď vyplácí investorům, nebo reinvestuje zpátky do fondu. To záleží na tom, jaké ETF si vybereš. Některé mají možnost vyplácet tyto dividendy pravidelně (např. čtvrtletně nebo ročně), jiná ETF zase dividendy reinvestují automaticky – to znamená, že místo peněz dostaneš větší podíl ve fondu.

Pokud chceš dostávat peníze na účet, je třeba si vybrat ETF, které vyplácí dividendy. Je to většinou jednoduchý proces, stačí mít brokerský účet, který to umožňuje. Pak si můžeš nastavit automatické výplaty. A jo, občas můžeš narazit na nějaké poplatky nebo podmínky – tak to zkontroluj u svého brokera.

V praxi to funguje tak, že když ETF dostane dividendy od akcií, tak je za určité období sečte a pak je rozděluje mezi všechny investory podle toho, kolik máš podílů. Takže pokud investuješ do správného fondu a on má dobré akcie v portfoliu, můžeš mít slušný příjem z těchto výplat.

169 slov
1.7 minut čtení
20. 1. 2025
Bedřich Prokop
Bedřich Prokop

Jasně, pravidelný příjem z ETF můžeš mít, pokud investuješ do ETF, co vyplácí dividendy. Tohle ETF zpravidla investují do akcií, které vyplácejí dividendy, a pak ti z těch dividend posílají část. Jak často? To záleží na fondu, většinou to bývá čtvrtletně, ale některý ETF můžou vyplácet i ročně. Proces je vcelku jednoduchý, když máš účet u brokera, tak ti peníze pošlou na účet automaticky, nebo si je můžeš nechat reinvestovat zpátky do fondu. Reinvestice znamená, že místo aby ti poslali cash, koupí ti další podíly ETF. Takže vlastně budeš mít větší podíl v tom fondu, ale peníze na účtu neuvidíš. Takže pokud chceš pravidelnej příjem, vybírej ETF s výplatami a zkontroluj si konkrétní fondy. S tím posíláním peněz na účet není problém, většina brokerů to zařídí bez komplikací.

128 slov
1.3 minut čtení
17. 12. 2024
Jan Fojtík
Jan Fojtík