Charts.cz/Fórum/Jaké ETF jsou nejlepší pro pasivní příjem?

Jaké ETF jsou nejlepší pro pasivní příjem?

Zajímá mě, jaké jsou nejlepší ETF, které by mohly generovat pasivní příjem. Hledám něco, co by mi pomohlo dosáhnout stabilního příjmu bez nutnosti častého zasahování do investic. Zvažoval jsem různé možnosti, ale je toho tolik, že nevím, kde začít. Myslím, že bych měl investovat do fondů, které vyplácí dividendy, ale nevím, jestli jsou lepší indexové fondy nebo něco jiného. Jaký je váš názor na ETF zaměřená na dividendy? Je lepší investovat do široce diverzifikovaných ETF, nebo se zaměřit na konkrétní sektory jako je technologie nebo zdravotnictví? A co říkáte na riziko spojené s investováním do ETF? Vím, že trhy se mění a někdy to může být dost nepředvídatelné. Zajímal by mě i váš pohled na náklady spojené s těmito fondy – jak moc ovlivňují celkový výnos? Také bych chtěl vědět, jestli je výhodné držet tyto ETF dlouhodobě nebo je lepší pravidelně přehodnocovat své portfolio. Máte někdo zkušenosti s konkrétními ETF, které vám přinesly dobré výsledky? Děkuji za rady a tipy!

160 slov
1.6 minut čtení
19. 9. 2024
Oldřich Jedlička
Oldřich Jedlička

Existuje spousta ETF, co generují pasivní příjem, většinou se díváš na dividendové fondy. Tyto ETF mají tendenci vyplácet pravidelné dividendy, což je super pro stabilní příjem. Zkus třeba VIG (Vanguard Dividend Appreciation) nebo SCHD (Schwab U.S. Dividend Equity ETF). Oba mají docela slušnou historii vyplácení dividend a jsou široce diverzifikované, což snižuje riziko.

Pokud se zamýšlíš nad sektory, tak technologie a zdravotnictví můžou být zajímavé, ale to už je trochu riskantnější, protože jsou víc volatilní. Takže pokud hledáš klidnější přístup, drž se těch širších fondů.

Riziko tu určitě je, trhy jsou nevyzpytatelné a můžeš ztratit. Proto je důležitý mít diverzifikaci a ne vsadit vše na jednu kartu. Co se týče nákladů, ty nízké poplatky u ETF hodně pomůžou v dlouhodobém horizontu, takže se na to koukej.

Když už mluvíme o dlouhodobém držení, většinou je lepší nechat to být a moc to nepřehodnocovat. Ale občas zkontroluj portfolio, uvidíš, jestli náhodou není potřeba něco upravit. Osobně mám pár ETF jako VOO a SPY a celkem spokojenost.

164 slov
1.6 minut čtení
3. 1. 2025
Karolína Dubská
Karolína Dubská

Když hledáš ETF pro pasivní příjem, tak určitě zvaž dividendová ETF. Tyhle fondy ti vyplácí pravidelné dividendy, což je super pro stabilní příjem. Třeba SPDR S&P Dividend ETF (SDY) nebo Vanguard Dividend Appreciation ETF (VIG) jsou populární volby.
Pokud jde o diverzifikaci, široce zaměřená ETF bývají méně riziková, což je fajn, když nechceš mít nervy z volatility. Ale sektory jako technologie nebo zdravotnictví můžou nabídnout vyšší zisky, jen je s tím spojený větší risk.
Náklady na ETF jsou důležitý faktor – nízké poplatky ti pomůžou udržet víc peněz v kapse. Zkus se podívat na TER (total expense ratio), to ti dá dobrou představu o nákladech.
Dlouhodobý držení je obvykle lepší, ale občas přehodnocení portfolia neuškodí, hlavně když se situace na trhu změní.
Mám zkušenosti s iShares Select Dividend ETF (DVY), co se vyplácení dividend týče, tak to šlo celkem dobře. Takže doporučuji ti udělat průzkum a zjistit, co vyhovuje tvým potřebám.

155 slov
1.6 minut čtení
18. 11. 2024
Vojtěch Fučík
Vojtěch Fučík