Charts.cz/Fórum/Jaké sektorové ETF doporučujete v rozvíjejících se trzích?

Jaké sektorové ETF doporučujete v rozvíjejících se trzích?

Zajímalo by mě, jaké máte tipy na sektorové ETF, které se zaměřují na rozvíjející se trhy. Všichni víme, že investice do rozvíjejících se trhů mohou přinést skvělé příležitosti k růstu, ale zároveň i rizika. Proto bych rád slyšel o konkrétních ETF, které se specializují na určité sektory, jako jsou technologie, zdravotní péče nebo energetika. Myslíte si, že některé z těchto ETF mají v současné době větší potenciál než jiné? Jaké jsou vaše zkušenosti s investováním do těchto sektorových fondů? Jak často monitorujete jejich výkon a co vás přimělo vybrat právě tyto specifické ETF? Rád bych znal i názory na to, jak vnímat volatilitu trhu a jak se jí případně vyhnout. Dříve jsem slyšel, že některé sektory mohou být více stabilní než jiné v době ekonomické nejistoty. Je také dobré mít na paměti různá kritéria při výběru ETF, jako jsou náklady na správu či likvidita. Takže pokud máte nějaké doporučení nebo tipy pro investory, kteří chtějí diversifikovat své portfolio pomocí sektorových ETF zaměřených na rozvíjející se trhy, budu moc vděčný za všechny rady a zkušenosti.

174 slov
1.7 minut čtení
29. 1. 2025
Bedřich Machač
Bedřich Machač

Když se zamýšlím nad sektorovými ETF v rozvíjejících se trzích, tak mě napadá pár, co bych doporučil. Třeba ETF zaměřená na technologie jako je iShares MSCI Emerging Markets Tech ETF, to je podle mě dobrá volba, protože technologie rostou rychle a mají potenciál i v těchto regionech. Zdravotní péče je další sektor, co může být zajímavý – třeba Global X MSCI China Financials ETF, protože asijské trhy mají stále rostoucí střední třídu a poptávku po zdravotní péči. A pak energetika, tam bych koukal po Invesco S&P Emerging Markets Low Volatility ETF – nízká volatilita se může vyplatit v nejistých časech. Je dobré sledovat náklady na správu a likviditu, abys nevydával zbytečně moc na poplatky. Co se týče volatility, jasně, že ji nelze úplně eliminovat, ale diversifikace do různých sektorů by mohla pomoct zmírnit riziko. Já osobně vyhledávám ETF s nižšími náklady a pravidelně sleduju jejich výkonnost – většinou jednou za čtvrt roku. Každopádně to chce mít oči otevřené a být připravený na změny trhu.

164 slov
1.6 minut čtení
14. 1. 2025
Bohumil Šrámek
Bohumil Šrámek

Tak jo, rozvíjející se trhy a sektorový ETF, to je zajímavá kombinace. Co jsem tak prozkoumával, tak třeba iShares MSCI Emerging Markets ETF (EEM) je docela populární, ale pokud chceš zaměřit se na sektory, zkus třeba Global X MSCI China Financials ETF (CHIX), což je super pro sektor financí v Číně. V technologickém sektoru mě zaujal například KraneShares CSI China Internet ETF (KWEB), ten má solidní potenciál zejména v digitálním prostoru.

Hlavně si dej pozor na náklady na správu a likviditu – to může hodně ovlivnit tvé výnosy. Osobně sleduju tyhle ETF jednou za měsíc, abych viděl, jak reagují na tržní pohyby. Jo a s tou volatilitou, fakt záleží na sektoru; technologie bývá občas dost skákací, zatímco zdravotní péče může být stabilnější. Nezapomeň si udělat vlastní průzkum a diversifikovat, abys snížil riziko. Hodně štěstí s investováním!

136 slov
1.4 minut čtení
7. 1. 2025
Karolína Pešková
Karolína Pešková