Charts.cz/Fórum/Hledám tipy na výkonná ETF

Hledám tipy na výkonná ETF

Zajímá mě, jestli by mi někdo mohl doporučit nějaké ETF, které mají potenciál pro dobrý výkon v následujících letech. Vím, že ETF jsou skvělým způsobem, jak diversifikovat investice a minimalizovat riziko, ale s tolika možnostmi na trhu je těžké se vyznat. Mám trochu obavy z volatility akciového trhu a rád bych se ujistil, že investuji do něčeho, co má stabilní základ a slibnou budoucnost. Myslím, že by mě mohly zajímat jak jednotlivé sektory, tak i indexová ETF nebo dokonce i tematická ETF zaměřující se na trendy jako je zelená energie nebo technologie. Zkoušel jsem se podívat na nějaké online zdroje a porovnání, ale pořád mám pocit, že mi něco uniká. Můžete prosím sdílet své zkušenosti nebo názory na konkrétní ETF, které byste doporučili? Jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru? Děkuji!

133 slov
1.3 minut čtení
6. 6. 2024
Ludmila Bezděková
Ludmila Bezděková

Zdravím, já bych se zaměřil na pár zajímavých ETF. Třeba SPY nebo VOO jsou super pro sledování S&P 500, máš tam stabilní firmy. Pokud tě zajímají technologie, tak QQQ je hodně populární a zahrnuje velké technologické hráče. Za zmínku stojí i ETF jako ICLN zaměřený na obnovitelné zdroje, pokud chceš investovat do zelené energie. Další možností by mohly být sektory jako zdravotnictví – třeba XLV je solidní volba. Když vybíráš, koukni na poplatky, výkonnost v minulosti a také na to, jaký má ETF objem obchodování, aby nebylo moc likvidní. Vždycky je dobrý mít diversifikaci, abys minimalizoval riziko. Takže doporučuji zkoušet pár různých sektorů a tematických ETF. Hodně štěstí!

108 slov
1.1 minut čtení
27. 1. 2025
Helena Krausová
Helena Krausová

Když hledáš výkonná ETF, tak se zaměř na několik věcí. Nejprve si ujasni, jaký sektor tě zajímá. Zelená energie je teď hodně trendy, takže něco jako iShares Global Clean Energy ETF (ICLN) by mohlo být fajn. Pro technologii zkus Invesco QQQ Trust (QQQ), to sleduje velký NASDAQ index a má dobré výsledky. Pak jsou tu i tematická ETF, třeba ARK Invest fondy, ty sází na inovace a budoucí trendy jako autonomní auta nebo biotechnologie. Sice mají větší volatilitu, ale potenciál je tam obrovský. Při výběru sleduj náklady na správu a likviditu, to dost ovlivňuje celkový výkon. A neboj se podívat na historickou výkonnost a rozložení aktiv, to ti dá lepší představu o riziku. Jo a nezapomeň mít diversifikaci, aby ses vyhnul velkým ztrátám v případě propadu jednoho sektoru.

128 slov
1.3 minut čtení
27. 1. 2025
Oldřich Hájek
Oldřich Hájek