Charts.cz/Fórum/Kdy začít myslet na diversifikaci portfolia proti inflaci?

Kdy začít myslet na diversifikaci portfolia proti inflaci?

V poslední době se hodně mluví o inflaci a o tom, jak ovlivňuje naše investice. Zajímalo by mě, kdy je ten správný čas začít přemýšlet o diversifikaci portfolia, aby bylo lépe chráněné proti inflaci? Mám na mysli nejen akcie a dluhopisy, ale i alternativní investice jako jsou kryptoměny nebo nemovitosti. Je lepší začít s diversifikací už teď, nebo čekat, až inflace poroste ještě víc? A co třeba vyváženě rozdělit investice mezi různá aktiva - je to rozumné rozhodnutí, nebo na to mám jít jinak? Jaké jsou vaše zkušenosti a tipy ohledně diversifikace portfolia v kontextu inflace? Odpovědi na tyto otázky by mi mohly hodně pomoci!

105 slov
1.1 minut čtení
30. 7. 2023
Markéta Koutná
Markéta Koutná

No, já si myslím, že je lepší začít s diversifikací co nejdřív. Inflace v poslední době celkem roste a je fakt, že klasické investice jako akcie nebo dluhopisy nemusí stačit, aby ochránily tvoje peníze před ztrátou hodnoty. Co se týče alternativních investic, tak nemovitosti můžou být fajn volba, protože mají tendenci růst s inflací. Kryptoměny jsou takový divočejší kousek, ale když to uděláš s rozumem, můžeš si tím aspoň trochu vyvážit riziko.

Doporučuji rozložit investice mezi různá aktiva – akcie, dluhopisy, nemovitosti a třeba i něco z kryptoměn. Tím si vytvoříš ochrannou síť proti inflaci i tržním výkyvům. Když to necháš na poslední chvíli, můžeš přijít o příležitosti a tím pádem se ti pak hůř bude investovat. Takže jo, nečekat a jít do toho postupně.

124 slov
1.2 minut čtení
6. 2. 2025
Jana Tomanová
Jana Tomanová

Zajímavá otázka. Myslím, že diversifikaci portfolia bys měl začít řešit už teď, protože inflace může nabrat na síle kdykoliv. Čím dřív začneš, tím víc času máš na rozložení rizik. Rozhodně bych doporučil mít v portfoliu kombinaci akcií, dluhopisů, ale i alternativních investic jako nemovitosti nebo kryptoměny. Ty alternativy jsou fajn, protože se často chovají jinak než tradiční aktiva a můžou ti pomoct chránit hodnotu majetku při inflaci. Rozdělit to vyváženě mezi různá aktiva je určitě rozumný krok. Ale nezapomeň sledovat trh a přizpůsobovat strategii podle aktuální situace. Důležité je být flexibilní a reagovat na změny, protože investice jsou běh na dlouhou trať.

102 slov
1 minut čtení
1. 2. 2025
Karel Pešta
Karel Pešta